Philips op dood spoor met verkoop Lumileds

De VS blokkeren de verkoop van de Amerikaanse Philips-dochter Lumileds. Die mag niet in Chinese handen komen.

Lumileds ondervindt veel concurrentie uit China en Zuid-Korea.
Lumileds ondervindt veel concurrentie uit China en Zuid-Korea. Foto Ralph Orlowski / Bloomberg

De miljardendeal tussen Philips en Chinese investeerders voor de verkoop van dochter Lumileds is van de baan. Amerikaanse autoriteiten geven geen toestemming, heeft Philips vrijdag bekendgemaakt.

Lumileds telt 8.800 werknemers. Een groot aantal van hen werkt bij de hoofdvestiging in San Jose, Californië. Lumileds heeft ook fabrieken in Singapore en Maleisië.

Bij Lumileds worden ledlampen gemaakt die verwerkt worden in nieuwe verlichtingsmethoden. Het gaat om de lichtbronnen zelf, een markt die tien jaar geleden nog ontwikkeld moest worden – vandaar dat Philips de technologie zelf in handen wilde hebben.

Inmiddels is ledtechnologie vrijwel volwassen en heeft Lumileds veel concurrentie uit China en Zuid-Korea. Vandaar dat Philips in 2014 besloot de componententak te verkopen. In maart vroig jaar kondigde Philips aan een koper gevonden te hebben: het Chinese consortium Go Scale Capital zou 80,1 procent van Lumileds (inclusief de autolampen-tak) kopen voor 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Philips zou 19,9 procent van de aandelen houden.

Dat de overeenkomst op losse schroeven stond was al bekend sinds oktober vorig jaar. CFIUS, het comité dat buitenlandse investeringen in de VS controleert, bleek tegen te werken. CFIUS heeft definitief geen toestemming gegeven, ondanks pogingen van Philips en Go om de zorgen van het comité weg te nemen.

CFIUS bewaakt de ‘staatsveiligheid’ en is daarin de afgelopen jaren actiever geworden: in de periode 2009-2013 verdubbelde het aantal onderzoeken van transacties bijna, van 25 naar 48 per jaar.

CFIUS is de laatste jaren extra kritisch op investeringen van Chinese partijen. Zeker als het gaat om computergerelateerde bedrijven, zoals fabrikanten van geheugenchips. Lumileds (jaaromzet 2 miljard dollar) wordt ook gerekend tot de computerbranche; leds zijn in feite chips die licht geven.

Philips-topman Frans van Houten is „zeer teleurgesteld” over het afketsen van de deal. Philips hoeft de Chinezen geen schadevergoeding te betalen, maar moet nu in onderhandeling met andere belangstellenden voor Lumileds. Die zijn er wel, zegt Philips.

Het bedrijf is net bezig de lichtdivisie (jaaromzet 6,9 miljard euro) los te knippen van de medische divisie, een cruciaal moment in de Philips-geschiedenis. Deze operatie wordt dit voorjaar voltooid, via een beursgang of – waarschijnlijker – verkoop.