Oppositie Venezuela wil geen ‘economische noodtoestand’

IMF: inflatie Venezuela stijgt dit jaar tot 720 procent, economie zal met 8 procent krimpen.

President van Venezuela, Nicolas Maduro
President van Venezuela, Nicolas Maduro Miraflores Palace / Reuters

De oppositie in Venezuela verzet zich tegen het afkondigen van de ‘economische noodtoestand’ in het land door president Nicolas Maduro. De oppositie zegt dat de maatregel geen echte oplossingen biedt voor de hevige economische problemen waarmee Venezuela kampt.

Door de dalende olieprijs en mismanagement bevindt het Zuid-Amerikaanse land zich al tijden in economisch zeer zwaar weer. Het IMF voorspelt dat de inflatie dit jaar zal oplopen tot maar liefst 720 procent. Met 275 procent vorig jaar kende Venezuela al de hoogste inflatie ter wereld.

Ook verwacht het IMF dat de economie van Venezuela dit jaar met 8 procent zal krimpen, tegen 10 procent vorig jaar, meldt persbureau Reuters.

Meer macht voor regering Maduro

Vorige week kondigde Maduro de ‘economische noodtoestand’ af in zijn land. Dat zou zijn socialistische regering meer macht moeten geven om overheidsbudgetten, bedrijven en de fluctuaties van de munt te controleren.

Maar Jose Guerra, die een parlementaire commissie leidt die onderzoek doet naar die afkondiging van de noodtoestand is het zinloos na te denken over oplossingen voor de problemen, zolang de regering van Maduro het land leidt.

Noodtoestand van zestig dagen

De partij van Maduro leed in december vorig jaar een gevoelige nederlaag bij de parlementsverkiezingen. De oppositie kreeg na die verkiezingen een meerderheid in het parlement. Tot woede van de centrum-rechtse oppositie beperkte Maduro vervolgens echter de macht van het parlement.

Ook internationale waarnemers beschouwen het uitroepen van de economische noodtoestand vooral als een politieke beslissing die Maduro meer macht geeft. De noodtoestand is uitgeroepen voor een periode van zestig dagen.