El Salvador raadt zwanger worden af vanwege zikavirus

Het door muggen overgedragen virus tast mogelijk de hersenen van ongeboren baby’s aan.

De Aedes-mug, die het zikavirus overbrengt.
De Aedes-mug, die het zikavirus overbrengt.

El Salvador raadt vrouwen af om de komende twee jaar zwanger te raken vanwege het zikavirus, dat mogelijk de hersenen van ongeboren baby’s aantast. Dat heeft een onderminister van het Centraal-Amerikaanse land vrijdag gezegd, meldt persbureau AP. De overheid in Colombia kwam al eerder met de oproep om zwangerschappen uit te stellen, maar wel voor alleen de komende zes tot acht maanden.

Vrouwen die al zwanger zijn, worden door de overheid in El Salvador aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven om besmetting door muggenbeten te voorkomen. In het land zijn mogelijk 96 zwangere vrouwen al met het virus besmet.

Het door muggen overgedragen zikavirus lijkt te leiden tot microcefalie, een aandoening waarbij een baby met een kleinere schedel wordt geboren dan normaal. Dit kan hersenbeschadigingen veroorzaken die ernstig en levensbedreigend kunnen zijn.

Hoewel de causale relatie tussen de hersenafwijkingen bij ongeboren baby’s en het virus niet is bewezen, sprak het Braziliaanse ministerie eerder van een “ongekend zorgwekkende situatie”. In dat land werd eind december al de noodtoestand uitgeroepen in zes deelstaten vanwege het virus. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen voorlopig af naar Latijns-Amerika en de Cariben af te reizen.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag dat er ook in Nederland tien mensen besmet zijn geraakt met het virus. Geen van hen is zwanger. De geïnfecteerden zouden het virus hebben opgelopen in Suriname. Verspreiding in Nederland zou onwaarschijnlijk zijn, omdat de daarvoor verantwoordelijke tropische muggensoort Aedes aegypti hier niet voorkomt.