Noord-Korea pakt Amerikaanse student op

Als het nieuws bevestigd wordt, is het volgens Reuters voor zover bekend de derde westerling die in Noord-Korea wordt vastgehouden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, hier op bezoek in het nieuwe Jeugdbewegingmuseum ergens in het land.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, hier op bezoek in het nieuwe Jeugdbewegingmuseum ergens in het land. Foto AFP

Noord-Korea heeft een Amerikaanse universiteitsstudent uit Virginia gearresteerd, omdat hij een “vijandige daad” tegen het land heeft gepleegd. Als het nieuws, gemeld door staatspersbureau KCNA, bevestigd wordt, is het volgens Reuters voor zover bekend de derde westerling die in Noord-Korea wordt vastgehouden.

De student kwam volgens KCNA het land binnen als toerist. De daad - verdere details over de inhoud daarvan zijn niet bekend - zou volgens Noord-Korea “getolereerd en gemanipuleerd” zijn door de Amerikaanse regering. De student zou als doel hebben gehad de “eenheid in het land te vernietigen”. Een functionaris op de Amerikaanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei op de hoogte te zijn van de arrestatie.

Spionage

De andere twee westerlingen die momenteel vastgehouden worden in de geïsoleerde dictatuur zijn een in Zuid-Korea geboren Canadese pastoor en een Koreaans-Amerikaanse man. De pastoor werd vorig jaar gearresteerd en kreeg een levenslange gevangenisstraf voor “ontwrichting”. De Koreaans-Amerikaanse man zei begin januari tegen CNN dat hij opgepakt was voor spionage.

Er zijn wel vaker Amerikanen gearresteerd, veelal voor “vijandelijkheden tegen de staat” en spionage. In 2013 werd de toen 85-jarige Amerikaanse veteraan Merrill Newman opgepakt tijdens zijn vakantie in Noord-Korea en een maand later op “humanitaire gronden” vrijgelaten door het land.

Kenneth Bae

Nog bekendere voorbeelden waren Kenneth Bae en Matthew Miller. Bae, een missionaris, werd in 2012 gearresteerd en kreeg een werkstraf van vijftien jaar omdat hij volgens Noord-Korea de regering omver had willen werpen. Miller zou zijn toeristenstatus hebben geschonden, zijn visum hebben verscheurd op het vliegveld van Pyongyang en asiel hebben aangevraagd. Hij kreeg zes jaar in een werkkamp opgelegd. Beide mannen werden in 2014 na geheime onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea vrijgelaten. James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, reisde daarvoor naar het land af.

De spanningen tussen het Westen en Noord-Korea zijn verder toegenomen na een geslaagde kernproef van het stalinistische land begin januari. Volgens Noord-Korea werd er succesvol een waterstofbom getest, een bom veel geavanceerder dan een ‘gewone’ atoombom. Dit is echter niet bewezen en aan die bewering wordt dan ook openlijk getwijfeld.