Moordenaar die roman schreef

Richard Klinkhamer, de schrijver die de moord op zijn eigen vrouw beschreef, is overleden.

Richard Klinkhamer: sloeg zijn vrouw dood met een breekijzer.
Richard Klinkhamer: sloeg zijn vrouw dood met een breekijzer. Foto Marco de Swart/ ANP

Auteur Richard Klinkhamer is in zijn huis in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn uitgever, Just Publishers, donderdag bekendgemaakt. De schrijver is omstreden, omdat hij zijn vrouw doodde en daar een boek over schreef. Hij werd jaren later veroordeeld tot zeven jaar cel. Klinkhamer is 78 jaar geworden.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, leidde Klinkhamer een teruggetrokken bestaan in zijn benedenwoning in de Jordaan, „met dagelijks vaste rituelen”. Zijn lichaam wordt volgens de uitgever ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Klinkhamer beschreef in het boek Woensdag gehaktdag (2007) hoe hij in 1991 zijn vrouw doodde. Mensen in zijn omgeving vermoedden meteen dat het een waargebeurd verhaal betrof, maar de schrijver werd bij gebrek aan bewijs niet veroordeeld. Pas toen de nieuwe bewoners van het huis stoffelijke resten vonden, bijna tien jaar later, kon Klinkhamer gestraft worden. Klinkhamer sloeg zijn vrouw Hannie na een echtelijke ruzie dood met een breekijzer, en begroef haar in een put in de schuur. Hij gaf haar op als vermist. Vijf jaar lang ontving hij een weduwnaarspensioen.