Middenstand zou meer moeten profiteren van filmfestival

Groeiende bezoekersaantallen van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn goed nieuws voor de organisatie. De middenstand profiteert ook, maar niet iedereen.

De exclusieve Denimzaak 7 for all Mankind aan de Kruiskade wel. „Veel Fransen en Italianen, dertigers die bootcut-jeans kopen met wijde pijpen. Goed voor dagelijks honderden euro’s extra omzet”, glundert manager Gerrit van Geest. Bij Gorilli aan de Korte Lijnbaan wrijven ze zich ook in de handen. „Onze kleding, schoenen en gadgets van internationale merken hebben een rebelse uitstraling die aanslaat bij festivalbezoekers. Dertigplussers uit de hele wereld”, zegt medewerker Gio Dihal. Voor schoenenzaak Van den Assem in de Aert van Nesstraat zijn IFFR-bezoekers ook een extra bron van inkomsten. „Vooral Amerikanen en Duitsers. Veertigplussers die jaarlijks terugkomen”, weet Hester van der Vos.

Toch brengt het festivalpubliek – veelal hoger opgeleid en beter verdienend – niet bij alle winkels geld in het laatje. „Filmliefhebbers komen niet om te winkelen”, verzucht een medewerkster van Claudia Stråter aan de Karel Doormanstraat. Ook de souvenirzaak aan de overkant en de filialen van Oger en Tommy Hilfiger zien weinig spin off.

Ondernemersfederatie Rotterdam City herkent de geluiden. „Het IFFR heeft zijn eigen publiek waarvan de ene ondernemer meer profiteert dan de andere”, zegt Minke van Wingerden. „Vaste festivalgangers hebben hun vaste stek, vaak speciaalzaken. De IFFR-organisatie doet wel iets ter promotie van de middenstand met reclamemateriaal voor de etalages maar vaak op het laatste moment. Dat zou professioneler moeten. In samenwerking met Rotterdam Festivals kwam er al een shopping marathon tijdens de Marathon Rotterdam.”

Hotels in het centrum zien het aantal overnachtingen tijdens het filmfestival toenemen. Dit jaar zijn het er alles bij elkaar zo’n 5.000, zegt Erik de Wit van de Rotterdamse Hotel Combinatie. „Mensen die iets te besteden hebben want ze betalen tussen de 90 en 145 euro per nacht.”