Met een vlotte babbel naar een betere toekomst

Via speechwedstrijden maken arme Amerikaanse jongeren kans op een studiebeurs.

Een beeld uit de video van The Guardian.

Voor Amerikanen die in een slechte buurt wonen en naar een matige school gaan, is de hoop op een mooie toekomst vrij beperkt. Natuurlijk, ze kunnen professioneel sporter worden en zo miljoenen verdienen. Maar wat als je niet kan basketballen, boksen of hardlopen? Soms bieden ‘speechwedstrijden’ dan een uitkomst.

Het begrip ‘speechen’ dekt de lading overigens bij lange na niet, zo valt te zien in een korte documentaire van The Guardian. Eigenlijk is het meer acteren in wedstrijdvorm. En wie het goed doet in die wedstrijden valt op bij de prestigieuze universiteiten en komt zo in aanmerking voor een studiebeurs.

Het idee achter de wedstrijden is simpel, legt Lou Cardenas, speechtrainer van Democracy Prep School in de Bronx, uit:

“In the end it’s about who can communicate their stories the most effective and who can really take you to this place with their voice, with their body. It’s just standing in front of a room and grabbing the attention.”

Bijna geschorst, nu kampioen

Op Cardenas’ school in New York proberen veel leerlingen een betere toekomst zeker te stellen door te speechen. Zo ook de 16-jarige Stephen Durosaiye, een van de leerlingen die in de documentaire wordt gevolgd. Hij dreigde van school te worden gestuurd, tot hij aan de wedstrijden ging meedoen.

Tegenwoordig is Stephen een van de grote talenten, nadat hij vorig jaar met een klasgenoot de titel voor beste tweetal won. Dit jaar wil hij niets liever dan dat succes herhalen bij de individuele wedstrijd. Maar inmiddels zijn er talloze nieuwe talenten opgestaan.