Met de juiste focus krijgt zelfs een citroen een persoonlijkheid

Girl with Bearded Dragon (2015)
Girl with Bearded Dragon (2015) Foto: Marie Cécile Thijs

Het eerste thema van NRC’s fotowedstrijd van 2016 is ‘portret’. Fotograaf Marie Cécile Thijs scrollt door de inzendingen en vertelt over haar eigen werkwijze. Haar portretten wonnen verschillende internationale prijzen en zijn opgenomen in de collecties van onder meer het Rijksmuseum en Museum Rotterdam. “Ieder portret is ook een zelfportret.”

“Heel divers”, is de eerste reactie van Thijs op de ingestuurde foto’s van januari. “Het is een bonte stoet van foto’s. Ik zie niet alleen veel verschillende gezichten, maar ook veel verschillende technieken en benaderingen. Elke fotograaf maakt eigen keuzes, pikt er andere dingen uit. Ieder portret is eigenlijk ook een zelfportret.

Zelf ga ik in mijn portretten graag op zoek naar een soort verstilling, tijdloosheid en surrealisme. Ik kijk altijd om me heen om modellen te vinden die passen bij die specifieke beeldtaal. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door gezichten en houdingen. Als portretfotograaf is die nieuwsgierigheid naar de ander mooi meegenomen. Een goed portret getuigt altijd van belangstelling voor de ander.

Toen ik als tiener begon met fotograferen, ontdekte ik het boek ‘Wij zijn 17’ van fotograaf Johan van der Keuken. Hij portretteerde in de jaren vijftig zijn leeftijdsgenoten. Dat sprak me enorm aan. Ook in de inzendingen vielen mij een aantal portretten op van jongeren. Ik vond vooral hun blikken mooi. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze iets communiceren, ze stralen emotie uit. Tegelijkertijd zijn ze heel divers: dromerig met mooie schaduwwerking bij J.C. Ypma, vrij direct en toch naar binnen gekeerd bij Maura Felicia en zelfbewust en stoer bij Laura Schepp. De manier waarop de jonge meiden in dit laatste duoportret naast elkaar staan, deed me ook hun verbondenheid voelen. Het is echt een portret van deze tijd. De foto is door de inzender Selfie genoemd.

Foto: Laura Schepp

Selfie, een ‘zelfbewust en stoer’ portret van Laura Schepp. Foto: Laura Schepp

Een goede blik moet je vangen

Een goede blik kun je als fotograaf niet altijd sturen, je moet het vangen. Zelf neem ik daar vaak echt de tijd voor, al kan het ook snel gaan. Ik probeer altijd een goede omgeving te scheppen, waarin iets kan gebeuren. Vooraf denk ik na hoe ik het beeld wil maken, wat ik wil laten zien, en wat ik wil weglaten. Als ik dan eenmaal echt begin met fotograferen, voelt het vaak alsof er een cirkel om mij en het model heen getrokken wordt, een soort cocon met een zekere rust en concentratie. Vervolgens probeer ik mijn onderwerp te doorgronden, ik kijk goed, maak connectie. Op die manier heb ik van dieren en zelfs objecten portretten gemaakt, waaronder een serie Food Portraits. Met de juiste focus krijgt zelfs een citroen een persoonlijkheid.”

Vier portretten van Thijs, waaronder Girl with the Bearded Dragon, zijn momenteel te zien op de tentoonstelling ‘Dutch Identity’ in Museum de Fundatie in Zwolle. Inzenden voor het januarithema Portret kan nog tot 29 januari 17.00 uur.