Israël eigent zich land van Palestijnen toe

Israël zet opnieuw een illegale stap door land op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De internationale gemeenschap keurt het af.

Omstreden annexatie
Omstreden annexatie

Israël gaat een stuk vruchtbaar land ter grootte van 154 hectare (1,5 km2) op de Westelijke Jordaanoever annexeren. Dat heeft het ministerie van Defensie aangekondigd. Internationaal is er al veel kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid, dat een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk zou maken.

Op het land staan Joodse boerderijen en het gebied werd al gecontroleerd door het Israëlische leger. Nu Israël het ook tot grondgebied uitroept, is de bebouwing in het vervolg legaal voor de Israëlische wet. Internationaal wordt de annexatie gezien als illegaal. Volgens een Defensiewoordvoerder bevindt de toe-eigening zich in haar laatste fase. Het gaat om het grootste stuk land dat Israël inlijft sinds augustus 2014.

De Palestijnen vinden dat het land, dat bij de stad Jericho en de Jordaanse grens ligt, tot hun grondgebied behoort. Palestijnse leiders noemen het „diefstal”. De Palestijnse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties wil een resolutie indienen bij de Veiligheidsraad over de nederzettingen. „Als de internationale gemeenschap een serieuze poging wil doen om de tweestatenoplossing te redden, zien we niet in waarom welk land dan ook, inclusief de Verenigde Staten, een resolutie over de nederzettingen zou vetoën”, zei een Palestijnse functionaris tegen Newsweek.

De VS zeggen tegen iedere uitbreiding van de Joodse nederzettingen te zijn. „We geloven dat dit fundamenteel onverenigbaar is met een tweestatenoplossing en we vragen ons af of de Israëlische regering daar nog aan gecommitteerd is”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft de annexatie veroordeeld. Hij noemde het een „overtreding van het internationaal recht”. „Dit is het tegenovergestelde van de steun die de Israëlische regering publiekelijk uitspreekt voor een tweestatenoplossing.”

Bij het confisqueren van bezet gebied doet Israël vaak een beroep op een negentiende-eeuwse wet die gold in het Ottomaanse Rijk. Volgens Israël mag de staat zich een stuk land toe-eigenen als het bepaalde tijd niet is gecultiveerd door de eigenaar.

Elders op de Westelijke Jordaanoever, in Hebron, namen enkele tientallen kolonisten donderdag twee lege huizen in bezit. In Hebron, waar zo’n zeshonderd Joden wonen te midden van 175.000 Palestijnen, verloopt het kolonisatieproces vrijwel huis voor huis. De kolonisten claimen dat de huizen te hebben gekocht.

In de komende dagen moet minister Ya’alon (Defensie, Likud) beslissen of het een legale verhuizing betreft. Zijn collega-minister Elkin (Immigratie, Likud) zei alvast de bezetting van de huizen goed te keuren.

Vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen sinds april 2014 stil. Sinds oktober vorig jaar is het geweld tussen de twee partijen opgelaaid.