Israël eigent zich land van Palestijnen toe

Israël zet opnieuw een illegale stap door land op de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Israël gaat een stuk vruchtbaar land ter grootte van 154 hectare (1,5 km2) op de Westelijke Jordaanoever annexeren. Dat heeft het ministerie van Defensie aangekondigd op de radiozender van het leger. De stap komt op een moment dat er internationaal al veel kritiek is op het Israëlische nederzettingenbeleid, dat een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk zou maken.

Op het land staan verschillende Joodse boerderijen en het gebied werd al gecontroleerd door het Israëlische leger. Maar het zal nu ook tot Israëlisch grondgebied worden uitgeroepen. Dit heeft voor Israël als voordeel dat de bebouwing in het vervolg legaal is voor de Israëlische wet. Internationaal wordt dit daarentegen nog steeds gezien als illegaal. Volgens een Defensiewoordvoerder is het besluit tot annexatie al genomen en bevindt de toe-eigening zich in haar laatste fase. Het gaat om het grootste stuk land dat wordt ingelijfd door Israël sinds augustus 2014.

De Palestijnen vinden dat het land, dat dicht bij de stad Jericho en de Jordaanse grens ligt, tot hun grondgebied behoort. Palestijnse leiders hebben de actie veroordeeld en noemen het „diefstal”. De Palestijnse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties wil een resolutie indienen bij de Veiligheidsraad over de nederzettingen.

„Als de internationale gemeenschap een serieuze poging wil doen om de tweestatenoplossing te redden, zien we niet in waarom welk land dan ook, inclusief de Verenigde Staten, een resolutie over de nederzettingen zou vetoën”, zei een Palestijnse functionaris tegen Newsweek. De Palestijnse zaak kreeg gisteren steun van de Chinese president Xi Jinping, die de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad bepleitte.

De VS zeggen tegen iedere uitbreiding van de Joodse nederzettingen te zijn. „We geloven dat dit fundamenteel onverenigbaar is met een tweestatenoplossing en we vragen ons af of de Israëlische regering daar nog aan gecommitteerd is”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de annexatie veroordeeld. Hij noemde de actie van Israël een „overtreding van het internationaal recht”. „Dit is het tegenovergestelde van de steun die de Israëlische regering publiekelijk uitspreekt voor een tweestatenoplossing.”

Bij het confisqueren van bezet gebied doet Israël vaak een beroep op een negentiende-eeuwse wet die gold in het Ottomaanse Rijk, waar het tegenwoordige Israël en Palestina toen toe behoorden. Volgens Israël stelde deze wet dat de staat zich een stuk land mag toe-eigenen als het een bepaalde periode niet is gecultiveerd door de eigenaar. Deze lezing van het Ottomaans recht wordt betwist door onder meer mensenrechtenorganisaties.

Elders op de Westelijke Jordaanoever, in het centrum van Hebron, namen enkele tientallen kolonisten gisteravond twee lege huizen in bezit. In Hebron, waar zo’n zeshonderd Joden wonen te midden van 175.000 Palestijnen, verloopt het kolonisatieproces vrijwel huis voor huis. De kolonisten, die vinden dat ze het recht hebben om de eeuwenoude Joodse aanwezigheid in Hebron voort te zetten, claimen dat ze de huizen hebben gekocht.

In de komende dagen moet minister Ya’alon (Defensie, Likud) beslissen of het een legale verhuizing betreft. Zijn collega-minister Elkin (Immigratie, Likud) deed alvast een beroep op hem om de bezetting van de huizen goed te keuren. „Het uitbreiden van nederzettingen is het juiste antwoord op moorddadig Palestijns terrorisme”, aldus Elkin.

Vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen sinds april 2014 stil. Sinds oktober vorig jaar is het geweld tussen de twee partijen opgelaaid. Bij Palestijnse aanvallen met auto’s, messen en andere steekwapens zijn 25 Israëliërs om het leven gekomen. Ook werden 148 Palestijnen gedood bij (vermeende) aanvallen op Israëliërs en demonstraties op de Westelijke Jordaanoever.