Het is er ook geen weer voor

‘Stap maar snel in.’ De schipper van de watertaxi schuift het luik open. Ik klap mijn paraplu in en duik het trappetje af. Het komt vandaag met bakken uit de hemel en mijn schoenen zijn niet waterdicht.

„Je kunt me overhoren over de krant”, zegt hij. Zo stil is het vandaag. Als hij aan zijn collega doorgeeft dat hij afmeert, klinkt er een verbaasd „Jeetje!” uit de porto.

We varen rustig de Leuvehaven uit. In de zomer hebben ze het druk met alle toeristen, maar vandaag ben ik de eerste die aan boord stapt. „Het is er ook geen weer voor.”

Dan gaat de motor op volle toeren en stuiteren we onder de Erasmusbrug door. De golven slaan over de boeg, de ruitenwissers gaan piepend heen en weer. Onder de houten banken liggen reddingsvesten, maar de Maas voelt als een stootkussen en de schipper loodst het beschutte houten huisje vakkundig door het water.

We maken een stop in de Veerhaven, maar daar staat niemand op de steiger. „Het is er ook geen weer voor”, zegt hij nog eens.

We laten een groot schip passeren voor we de grote oversteek maken. Het bootje helt van links naar rechts, maar vaart dan in één rechte lijn naar de overkant, dwars over de Maas, naar de Kop van Zuid.

Als we aanmeren bij Hotel New York is het droog. Er is niemand op straat. Ik stap in een plas en haast me met doorweekte sokken tegen de wind in naar LantarenVenster.

Bij de ingang van de bioscoop kijken een oudere dame en haar dochter naar de donkere lucht. „Zullen we nog even wachten?” Ze gaan weer naar binnen door de draaideur.

De paraplubak bij de garderobe is vol. Ik koop snel een kaartje en ga de trap op naar boven. In de bioscoopzaal zit een handjevol mensen. De film draait al een tijdje.

Ik heb de luxe van twee armleuningen en heb nog net genoeg tijd om drie keer te controleren of mijn telefoon echt, echt uitstaat voor de deur dichtgaat. Het licht dimt en terwijl op het scherm de bekende tijger van het IFFR verschijnt, zak ik langzaam onderuit op mijn stoel en trek ik mijn schoenen uit. Het is prima weer voor een film.