‘Gelders thuiszorgbedrijf wil 600 werknemers ontslaan’

Reden voor de ontslagen is dat Vérian de contracten heeft opgezegd met gemeenten die volgens het bedrijf te weinig betalen.

Thuiszorgmedewerkers van Vérian demonstreren tegen loonsverlaging, op een foto van januari vorig jaar.
Thuiszorgmedewerkers van Vérian demonstreren tegen loonsverlaging, op een foto van januari vorig jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Thuiszorgorganisatie Vérian wil deze zomer zeshonderd banen schrappen. Het zorgbedrijf uit Gelderland vraagt per 1 juli ontslag aan voor de honderden medewerkers huishoudelijke zorg, zo schrijft het AD vrijdagmorgen. Reden voor het massaontslag is dat Vérian de contracten heeft opgezegd met gemeenten die volgens het bedrijf te weinig betalen.

Bij de vestiging in Apeldoorn verdwijnen met 357 ontslagen de meeste banen. Ook in Harderwijk, Nunspeet, Ermelo en Beuningen worden banen geschrapt. Volgens het AD is het personeel woensdag en donderdag over de ontslagronde ingelicht en maakt Vérian de reorganisatie vrijdagmiddag bekend. Het bedrijf wilde de reorganisatie in de ochtend nog niet ontkennen of bevestigen.

Loonsverlaging werd teruggedraaid

Vérian deed vorig jaar al een poging om de lonen van zeshonderd thuishulpen te verlagen. Het bedrijf stevende naar eigen zeggen af op een faillissement, omdat gemeenten door bezuinigingen op de thuiszorg minder gingen betalen. Volgens FNV ging het om een verlaging van twintig tot dertig procent.

Sommige werknemers dreigden er door die maatregel honderden euro’s per maand op achteruit te gaan. FNV spande daarop een kort geding aan tegen het Gelderse thuiszorgbedrijf en kreeg gelijk van de rechtbank. Volgens de rechter had Vérian de loonsverlaging onvoldoende onderbouwd en was de maatregel in strijd met de cao.