Foto’s Geldermalsen-rellen eerst anoniem online

Als de daders zich niet vrijwillig melden, volgen herkenbare foto’s komende woensdag.

Losse stenen na de rellen bij het gemeentehuis in Geldermalsen.
Losse stenen na de rellen bij het gemeentehuis in Geldermalsen. Foto: Jeroen Jumelet/ANP

De politie zet vandaag beelden online van de mensen die betrokken waren bij de ongeregeldheden rond de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen in december. De beelden worden eerst geanonimiseerd online gezet. Als de daders zich niet melden, volgen herkenbare foto’s komende woensdag.

De rellen in Geldermalsen braken op 16 december uit tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc naar de Gelderse plaats. De hekken rond het gemeentehuis werden vernield en er werd vuurwerk gegooid naar de raadszaal, die ontruimd moest worden.

Al direct na de rellen werden veertien personen aangehouden. Zij worden verdacht van onder meer openlijke geweldpleging, vernieling en belediging van politieagenten. In totaal waren volgens de politie zo’n tachtig man betrokken bij de rellen.

Een paar dagen na de ongeregeldheden werd het voorstel voor het azc, dat met 1.500 vluchtelingen een van grootste opvangen van Nederland zou worden, door het college teruggetrokken. Het was volgens de burgemeester een “inschattingsfout” geweest om de opvang zo snel en groot aan te pakken.