FC Groningen en NEC scoren niet

NEC blijft knap vijfde in de Eredivisie. Groningen blijft voorlopig negende in de stand.

De Euroborg, het stadion FC Groningen.
De Euroborg, het stadion FC Groningen. Robin van Lonkhuijsen / ANP

FC Groningen heeft vrijdag voor eigen publiek niet met NEC weten af te rekenen. Beide ploegen kwamen in een kletsnat stadion Euroborg niet tot scoren (0-0). NEC blijft daardoor knap vijfde, terwijl Groningen negende blijft.

Mede door de zware omstandigheden was het duel verre van goed. Beide ploegen kwam amper tot kansen. De beste was na een half uur voor Janio Bikel. De Portugese middenvelder van NEC schoot van afstand echter tegen de paal.

Debuut voor Dario Dumic

Bij NEC maakte aanwinst Dario Dumic direct zijn debuut. De Deen, met Bosnische roots, is in de Nijmeegse defensie de opvolger van de naar Dinamo Moskou vertrokken aanvoerder Rens van Eijden.

Voor aanvaller Christian Santos was het misschien wel zijn laatste wedstrijd voor de ploeg van trainer Ernest Faber. De international van Venezuela mag voor een gelimiteerd bedrag weg en heeft dankzij een uitstekende eerste seizoenshelft volop keuze uit geïnteresseerde clubs.

Geen fraai duel

Groningen had na de zware thuisnederlaag tegen FC Utrecht van vorige week (1-4) iets goed te maken. Zeker voor rust slaagde de equipe van trainer Erwin van de Looi daar amper in. De thuisploeg had weliswaar veel de bal, maar dook amper op voor het doel van Brad Jones. Dat deden de gasten wat vaker. Het leverde onder meer twee fraaie pogingen op van middenvelders Navarone Foor en Janio Bikel. Foor probeerde doelman Sergio Padt met een lob te passeren, maar die tikte de bal over. Bikel raakte na een half uur van grote afstand de paal.

Na de rust werd het duel er niet bepaald fraaier op, al beet Groningen iets feller van zich af. Het leverde onder meer twee schoten van invaller Oussama Idrissi en een kopbal en een lob van Michael de Leeuw op. Geen van die pogingen maakte echter indruk op Jones. NEC was in blessuretijd via Anthony Limbombe nog erg dicht bij de winnende treffer, maar een tweede thuisnederlaag op rij bleef Groningen bespaard.

(ANP)