Een openhartige R. Kelly over zijn duistere kant

Uitgebreid praat de zanger over zijn moeilijke jeugd en de beschuldigingen van seks met minderjarige meisjes.

De cover van het album Black Panties.

Hij ziet zichzelf als iemand met een uitzonderlijke gift. Als een zwevende auto in een straat vol piepende, roestende Golfjes. Als de felste ster aan de hemel. En daarmee schept R. Kelly niet eens op, zegt hij in GQ. Want werd hij in 2011 niet uitgeroepen tot de meest succesvolle R&B-artiest aller tijden?

Tegelijkertijd heeft de inmiddels 48-jarige Kelly ook een duistere kant, waarover hij deze week openhartig vertelt in een lang vraaggesprek met het Amerikaanse tijdschrift. En anders dan in vorige interviews mag schrijver Chris Heath alles aan hem vragen. Over zijn moeilijke jeugd. Over hoe hij vroeger is misbruikt. En over de beschuldigingen van seks met minderjarigen.

De eerste van de drie gesprekken vindt plaats in de Sears Tower, het hoogste gebouw in Chicago. Als klein jongetje was Kelly gefascineerd door het gebouw. Hij wilde de toren zijn, zegt hij tegen het Amerikaanse tijdschrift:

“In my life, I wanted to feel tall. I wanted to be somebody. I wanted to be tall as the Sears Tower.”

Vijf tophits in drie jaar

Binnen twintig jaar zou die droom uitkomen. Tussen 1994 en 1996 behaalde de als Robert Kelly geboren zanger vijf nummer 1-hits in de Verenigde Staten. Met I believe I can fly en If I could turn back the hands of time stond hij ook in Nederland twee keer bovenaan de ranglijsten.

Met die roem komt ook het imago van rokkenjager, waaraan R. Kelly graag bijdraagt. Grofweg de helft van zijn albums gaat – expliciet of impliciet – over seks. “Baby-makin’ albums” noemt Kelly ze zelf. Maar zodra de eerste beschuldigingen van kinderpornografie en seks met minderjarigen keert dat persona zich tegen hem.

Benieuwd wat R. Kelly over die beschuldigingen zegt? Lees The Confessions of R. Kelly bij GQ. (Leestijd: ongeveer 55 minuten, ruim 11.000 woorden)