Doellijntechnologie op EK Voetbal in Frankrijk

Ook in Champions League zal de technologie zijn intrede doen in het seizoen 2016-2017.

Een scheidsrechter bekijkt de eredivisiewedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht via een video in een busje.
Een scheidsrechter bekijkt de eredivisiewedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht via een video in een busje. Koen van Weel / ANP

Op het komende EK voetbal in Frankrijk zal doellijntechnologie worden gebruikt. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA vrijdag besloten. Met deze technologie kan een scheidsrechter een televisiescherm zien of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Ook in de Champions League zal de technologie zijn intrede doen in het seizoen 2016-2017. Het jaar erop volgt de Europa League.

Technologie deze seizoenshelft in De Kuip

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt al gebruik gemaakt van doellijntechnologie.

Ook bij het WK van vorig jaar in Brazilië hielden camera’s tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was.

In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van het dure systeem. Tot de winterstop hingen de camera’s in de Amsterdam ArenA. Nu is het systeem verhuisd naar De Kuip in Rotterdam.

Platini was altijd tegen gebruik technische hulpmiddelen

De momenteel geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini was altijd een uitgesproken tegenstander van het gebruik van technische hulpmiddelen. Binnen het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond stonden juist veel leden positief tegenover de techniek, verklapte secretaris-generaal Gianni Infantino vorige maand al.

Infantino is de kandidaat van de UEFA om de nieuwe president van de FIFA te worden. Het bestuur van de UEFA sprak unaniem zijn steun voor de kanditatuur, zo maakte de UEFA vrijdag bekend.

Naast Infantino hebben nog vier mannen zich kandidaat gesteld om Blatter op te volgen als hoogste voetbalbaas: de Fransman Jérôme Champagne, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika en sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein. Op 26 februari is het woord aan de 209 landen die bij de FIFA zijn aangesloten.