Dodental door gijzeling in Somalië loopt op naar 20

Na een vuurgevecht van uren heeft de politie de gijzeling weten te beëindigen.

Een Somalische soldaat in het restaurant dat werd aangevallen.
Een Somalische soldaat in het restaurant dat werd aangevallen. Foto Mohamed Abdiwahab / AFP

Bij de aanval op een visrestaurant in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn donderdag zeker twintig mensen omgekomen. De politie heeft de situatie in het restaurant inmiddels weer onder controle, zo meldt een woordvoerder vrijdag aan persbureau AP. De aanval is opgeëist door de aan Al-Qaeda gelieerde terreurbeweging Al Shabaab.

Of in het dodental ook de gedode extremisten zijn meegerekend, werd uit de woorden van de zegsman niet duidelijk. Volgens Reuters werd de gijzeling in het populaire restaurant pas diep in de nacht beëindigd, na een vuurgevecht van enkele uren. Hoeveel aanvallers betrokken zijn geweest, is niet bekend.

Restaurant populair bij elite

De gijzeling van het restaurant, populair bij de elite in de stad, begon donderdagavond. Volgens ooggetuigen zijn de aanvallers het pand vanaf het strand binnengedrongen en riepen ze daarbij “Allahu akbar”. Ook blies een zelfmoordterrorist zichzelf buiten het restaurant op met een autobom.

Al Shabaab heeft op zijn webradiostation de aanslag opgeëist. De groepering doodde vorige week nog zo’n honderd Keniaanse militairen die in Somalië poogden de vrede te bewaren. Al Shabaab verliest terrein in grote steden, maar voert nog altijd geregeld aanvallen uit. Daarvan zijn vaak militairen van de Afrikaanse Unie, buitenlanders en ambtenaren doelwit.