Boekweek #3: dit zijn de titels die we voor je bespreken

Met aandacht voor boeken van Tom Blass, Jon Krakauer, Ted van Lieshout, Mark Boog, Wieslaw Mysliwski.

 1. shore

  Tom Blass:The Naked Shore of the North Sea

  Jarenlang verkende een Britse journalist de golven, de eilanden, heden en verleden van de ‘naakte oevers’, en presenteert nu een boek vol caleidoscopische rijkdom.

  ●●●●

  Bloomsbury, 320 blz. € 26,99

 2. tumult

  Julian Barnes: Het tumult van de tijd

  Ook componist Sjostakovitsj moest het ontgelden bij de Sovjet-machthebbers. In een grimmige roman, die eerder een studie lijkt over de verhouding tussen kunstenaar en dictatuur, klinkt een sonore dreun.

  ●●●●●

  Lees de recensie

  Atlas Contact, 223 blz. € 19,99

 3. hertmans

  Stefan HertmansOpen Boek

  De auteur van het poëziegeschenk 2016 beantwoordt vragen over zijn leesgedrag en zijn literaire voorkeuren. Een selectie van zijn antwoorden stonden vrijdag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Hier is het hele interview te vinden.

 4. years

  Ali Eskandarian: Golden Years

  Ali Eskandarian heeft een lenige stijl en verlevendigt zijn verhaal met amusante, zij het soms moeilijk navolgbare visioenen, opgestookt door liefdesvuur of drugs.

  ●●●●●

  Lees de recensie

  Lebowski, 205 blz. € 19,95

 5. duivenveer

  Column Arjen Fortuin: Een duivenveertje bij het afscheid van Aristide von Bienefeldt

  Een collega die ik graag gehoorzaam in literaire zaken, smste mij over Late roem van Arthur Schnitzler (1862-1931). Een prachtig boek en echt iets voor mij. Eergisteren zou ik verder lezen, maar toen bleek Aristide von Bienefeldt (1959) dood.

 6. hand

  Wieslaw Mysliwski:Terugkijken is namen schrappen

  In zijn nieuwe roman laat deze Poolse schrijver zijn verteller zijn adresboek doornemen om terug te blikken op zijn leven. Met humor en surrealistische tragiek laat hij zo zien wat grootse literatuur vermag.

  ●●●●●

  Querido, 544 blz. € 24,99

 7. meltem

  Meltem Halaceli:Lof voor een alawitische grootvader

  Een reconstructie van het leven van haar alawitische grootvader heeft deze Nederlandse schrijfster vervlochten met interviews en reisimpressies. Alawieten hadden het in Turkije zwaar te verduren.

  ●●●●

  Athenaeum - Polak & Van Gennep, 248 blz. € 17,50

 8. krakauer

  Jon Krakauer: Missoula

  In de universiteitsstad Missoula vond een golf van seksuele mishandelingen plaats. Slachtoffers vertellen wat ze overkwam. Veel verder dan delen in hun woede komt Krakauer helaas niet.

  ●●●●●

  Prometheus, 416 blz. € 24,95

 9. gotzsche

  Peter C. Gøtzsche: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad

  De farmaceutische industrie staat bol van de schandalen. Een lange aanklacht vol pijnlijke details onthult vele misstanden. Hoogtijd voor onafhan- kelijke onderzoeksinstituten.

  ●●●●●

  Lemniscaat, 531 blz. € 24,95

 10. bermbach

  Udo Bernbach: Houston Stewart Chamberlain. Wagners Schwiegersohn – Hitlers Vordenker

  H.S. Chamberlain Deze Brit legde de grondslagen voor Hitlers rassenleer. Lange tijd werd hij als een charlatan gezien, maar een nieuwe biografie zet hem neer als serieus denker.

  ●●●●

  J.B. Metzler, 636 blz. € 27,75

 11. rotonde

  Mark Boog: De rotonde

  Een man wil in deze roman in verzen zijn leven veranderen. De duivel moet hem helpen. Is dit nou een surrealistisch filmscenario, komedie of poldereposje?

  ●●●●●

  Cossee, 80 blz. € 19,95

 12. ted

  Ted van Lieshout: Rond vierkant vierkant rond

  Poëzie is mensenwerk – die boodschap straalt Rond vierkant vierkant rond in alles uit: een volstrekt originele jeugddichtbundel die eveneens een poëzieleescursus en beeldende kunst en een doe-het-zelfhandleiding is.

  ●●●●●

  Lees de recensie

  Leopold, 108 blz. € 19,99