Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

’2016 wordt het jaar van Ahold’

Ahold - moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Bol.com, Etos en Gall & Gall - gaat een topjaar tegemoet, voorspelt De Volkskrant. Met name de fusie met de Belgische internationale voedingsdistibuteur Delhaize zal het concern geen windeieren gaan leggen.

De samengang van de twee bedrijven is naar verwachting halverwege dit jaar voltooid. Het hoofdkantoor komt in Nederland te staan en ondanks dat het op papier een gelijkwaardige fusie is gaan Ahold-aandeelhouders met 61% van het nieuwe bedrijf naar huis en die van Delhaize met de overige 39%.

Ahold haalde vorig jaar een omzet van 38,2 miljard euro, dat is 16,6 procent meer dan het jaar daarvoor. Die toename is vooral te danken aan goede resultaten in de Verenigde Staten, waar bijna tweederde van de omzet vandaan komt. De sterke dollarkoers helpt daar een handje bij, omdat Ahold in euro’s rapporteert en zo profiteert van gunstige wisselkoersen.

Beleggen in vastgoed in opkomst onder particulieren

Geen verstand van beleggen, maar toch mede-eigenaar van een huis? Het Financieel Dagblad legt uit hoe je dat regelt.

Ondernemer Jeroen de Leijer helpt particuliere beleggers investeren in vastgoed met zijn bedrijf Brickfund. De eerste twee huizen in Breda zijn inmiddels gekocht, van de volgende twee wordt het contract opgesteld. De Leijer:

‘Ik wil particuliere beleggers met onvoldoende kennis van de markt of die er niet veel tijd in willen steken, de kans geven ook te kunnen beleggen in vastgoed.’

De inleg is minimaal 100.000 euro en daartegenover staat een verwachte opbrengst van 5% aan huurinkomsten en als het pand verkocht wordt 11% winst door waardestijging. Brickfund heeft bijna een miljoen aan investeringen bij elkaar geharkt, van een handvol beleggers.

Co Koning is directeur bij Vastgoed Belang, de branchevereniging van particuliere beleggers in vastgoed. Hij signaleert een stijgende belangstelling in beleggen in vastgoed:

‘Sparen bij de bank levert niks meer op. Je krijgt weinig rente en moet veel belasting over je vermogen betalen.’

De stichting krijgt tegenwoordig ongeveer honderd vragen per dag over beleggen in vastgoed, voorheen waren dat er slechts tientallen.

Rotterdams bedrijf werkt zonder arbeidscontracten

Zelf bepalen hoeveel vakantie je opneemt en wanneer je naar kantoor komt: bij het Rotterdamse Drukzo.nl kan dat. Het drukwerkbedrijf heeft het traditionele arbeidscontract overboord gegooid, zo meldt RTL Z.

Werknemers bij Drukzo.nl krijgen in plaats van een contract een samenwerkingsovereenkomst, waarin alleen de meest noodzakelijke dingen zijn vastgelegd. Zo wordt uitgelegd waar de werknemer verantwoordelijk voor is, wat zijn output is en wat de verwachtingen zijn.

Over uren wordt niet gerept en ook de salarisschaal wordt niet genoemd. Volgens directeur Hans Scheffer sluit deze aanpak aan bij het ‘individualistische bestaan van mensen’.

RTL Z haalt er een arbeidsrechtadvocaat bij, die laat weten dat een arbeidscontract in principe op een half A4’tje past. De naam van de werknemer moet erin vermeld staan, evenals de functieomschrijving, het salaris en de contractduur. Overige zaken, zoals vakantiedagen, arbeidstijden en het minimumloon zijn wettelijk vastgelegd.