De Thuiskok: Stoofpeertjes

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

We sluiten deze Hollandse week af met een typisch Nederlands toetje: stoofperen. Vaste prik tijdens het Kerstdiner bij mijn schoonfamilie en niet alleen als toetje, maar ook als bijgerecht altijd smakelijk.

In het boek Familierecepten van Felix Wilbrink staat ook een recept voor gepocheerde peer, waarbij de peer een half uurtje in groene thee met diksap en vanille wordt gedompeld in plaats van in wijn. Maar omdat de vrucht geserveerd wordt met het Italiaanse gerecht panna cotta valt dit recept af in onze Hollandse vijfdaagse. We houden het bij de stoofpeertjes.

Schil de peren, halveer ze en haal het klokhuis eruit. Knijp er citroen over om te voorkomen dat ze bruin worden. Zet de wijn op met de suiker, de kaneel en de rozemarijn. Roer tot de suiker is opgelost. Op hoog vuur. Dan mogen de peren erbij, maar rustig aan, een minuut of tien. Laat de peren in de wijn afkoelen. Serveer ze met licht geklopte room waar je iets van het kookvocht in hebt gedaan.

Nog inspiratie nodig voor winterse hoofdgerechten? Bekijk ook de recepten voor ragout, zuurkoolschotel en klassieke gehaktballen.