De ‘Sixtijnse Kapel’ van het skateboarden staat in Asturië

In het Spaanse Llanera regent het 200 dagen per jaar. Skaten doen ze er daarom binnen, in een kerk. Okuda San Miguel beschilderde die skatekerk.

Foto Elchino Pomares

Het contrast is enorm. Van buiten is het aanzicht van een vervallen kerkje in de eeuwige regen van Asturië een beetje triest. Wie naar binnen stapt, komt van God los en ziet jongeren op skateboards capriolen maken onder fel gekleurde doodshoofden en stieren. De skatehemel in Noord-Spanje is voor vijf euro te zien of te gebruiken.

Voor de 36-jarige eigenaar van de skatebaan, Ernesto Fernández, is skaten een religie, en deze skatebaan „de mooiste ter wereld”. Onder het afdakje van de Iglesia Santa Barbara in Llanera legt hij uit hoe zijn droom werkelijkheid is geworden: „Van jongs af aan ben ik gek op skaten, maar in Asturië was niets. Het regent hier tweehonderd dagen per jaar en dan is skaten op straat niet ideaal. We keken altijd verlekkerd naar beelden van Amerikaanse hallen. Dat wilden wij ook.”

Hij had nooit kunnen voorzien dat hij in het uitgestorven plaatsje vlakbij Oviedo zijn eigen baan zou krijgen. In een kerk nota bene. Het gebouw, uit 1912, behoorde ooit tot het complex van een grote buskruitfabriek. Na de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) bleef de kerk als enige staan. het gebouw deed dienst voor een kleine katholieke parochie.

In 2007 kwam de kerk in handen van de familie Fernández. „Mijn vader kocht het gebouw om er een zaak in te vestigen. Door de economische crisis liep dat plan op niets uit. De kerk bleef leeg staan. Uiteindelijk mocht ik er een skateboardbaan aanleggen. Met een groepje vrienden hadden we zo een schitterende privébaan.”

Een paar jaar lang skateten de Asturiërs in anonimiteit. Alleen binnen de skatewereld was het eigenaardige complex bekend. Dat veranderde op slag toen Okuda San Miguel zijn oog liet vallen op de kerk. De kunstenaar uit het nabijgelegen Santander, die over de hele wereld objecten beschilderde, zag een uitgelezen kans zijn moderne, kleurrijke werk aan te brengen in een klassiek gebouw van meer dan honderd jaar oud. Okuda verzamelde via crowdfunding geld voor het project, Fernández stelde de kerk beschikbaar.

Het kerkje onderging in december vorig jaar een metamorfose. In een paar dagen tijd schilderde Okuda met drie helpers naar eigen zeggen „de Sixtijnse Kapel van het skateboarden”. De skatekerk van Llanera staat sindsdien volop in de belangstelling; hier verkeren kunst en sport in een prachtige symbiose.

Fernández lacht: „Het is bijna onwerkelijk. De komende tijd zullen we de baan over de gehele vloer uitbouwen. Er was hier niets en nu hebben we een skateparadijsje waarvoor vanuit de hele wereld belangstelling is.”