Amsterdam als Gròòtgragtegat? ‘Amsterdammers lijken op Brabanders’

Carnaval terug in Amsterdam: horror voor de meeste Amsterdammers, maar voor Freek Haverman (30) van Alaaf & Kicking een droom. Terug? Ja, want een zoektocht leerde de Brabander dat carnaval hier vanaf de jaren ’60 groots gevierd werd. Maar nadat Heineken in 1995 de geldkraan dichtdraaide, stierf het feest een stille dood.

Vanavond organiseert Alaaf & Kicking een pre-carnavalsfeest in de Melkweg. Maar is daar behoefte aan dan, Amsterdams carnaval? Haverman, ook zonder carnavalskleren aan een vrolijke gast, is overtuigd van wel: „Elk jaar groeit het aantal Amsterdammers dat tijdens carnaval naar Brabant komt. En vorig jaar kwam er 1.200 man af op een borrel voor Brabantse Amsterdammers. Amsterdammers en Brabanders lijken wel op elkaar. Amsterdammers zijn open, hun stad is van iedereen. En Brabanders vinden het overal gezellig, ze maken makkelijk contact.” Dus het beeld van Amsterdammers die niet op hossende zuiderlingen zitten te wachten, klopt niet? „Niet iedereen vindt het leuk. Sommige hoofdstedelingen schieten al in de stress als een fiets niet recht in het rek staat. Zij zijn bang dat het uitgroeit tot vijf dagen rotzooi.”

Maar zover is het nog niet. Want naast het benoemen van Amsterdam als Gròòtgragtegat tijdens carnaval en dit pre-carnavalsfeest, worden dit jaar maar drie andere feesten georganiseerd. Haverman ziet het liever groter: „Het mooiste zou zijn als uiteindelijk meerdere organisatoren tijdens deze dagen her en der evenementen organiseren.” Bang dat carnaval zonder Brabantse tradities een plat zuipfestijn wordt, is hij niet. Want in Limburg vieren ze het ook op een andere manier. „Amsterdam kan eigen tradities ontwikkelen. Als het feest maar het eenvoudige karakter behoudt. Die simpelheid en de verbroedering maakt het geniaal.”

Of Havermans droom uitkomt, is nog maar de vraag. Want welke Brabander blijft nou in Amsterdam met carnaval? „Daarom vieren we het dit jaar twee weken eerder. Zonder Brabanders is het kansloos.”