Begin is sterk, jammer van de boksclichés

Het is best mogelijk dat de 69-jarige Sylvester Stallone eind februari een Oscar krijgt voor beste bijrol, veertig jaar nadat hij voor het eerst Rocky Balboa heeft gespeeld. In Creed, de zevende film in de Rocky-reeks, traint hij na lang weifelen bokstalent Adonis Johnson, de (buitenechtelijke) zoon van bokskampioen Apollo Creed, die in Rocky IV zo tragisch in zijn armen stierf. Adonis gebruikt de achternaam van zijn moeder. Toch raakt zijn ware identiteit al snel bekend, waarna de arrogante Britse wereldkampioen ‘Pretty’ Ricky Conlan (Tony Bellew) hem uitdaagt.

Creed is een verdienstelijke boksfilm die het mythische én realistische Rocky-universum – working class-Philadelphia – serieus neemt. Regisseur Ryan Coogler gaf de hoofdrol aan de charismatische Michael B . Jordan van zijn imposante debuut Fruitvale Station. Vooral het eerste uur is sterk; hoewel Stallone indruk maakt als getekende trainer, maken de vele boksclichés Creed net niet tot topper in zijn genre. De film eindigt op de trap van het Philadelphia Museum of Art, heilige grond voor Rockyfans.