Avondklok in heel Tunesië na gewelddadige protesten

Frankrijk heeft naar aanleiding van de demonstraties een miljard euro hulp aangeboden.

Een aantal winkels in Tunesië is leeggeroofd of in brand gestoken. Hier rent een jongen uit een winkel in Ettadhamen, een stad ten westen van de hoofdstad Tunis.
Een aantal winkels in Tunesië is leeggeroofd of in brand gestoken. Hier rent een jongen uit een winkel in Ettadhamen, een stad ten westen van de hoofdstad Tunis. Fethi Belaid / AFP

In heel Tunesië is vrijdag een avondklok ingesteld na gewelddadige protesten. Dat meldt persbureau AP. In het land is er een groeiende onvrede over de hoge werkloosheid.

Bij de protesten, die zondag begonnen, kwam het tot heftige confrontaties tussen betogers en politieagenten. Eén agent kwam daarbij om, tientallen mensen raakten gewond. Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken noemde aanvaringen in een verklaring “een gevaar  voor het land en de burgers”. De ingestelde avondklok geldt van 20 uur ‘s avonds tot 5 uur ‘s morgens.

Hulp uit Frankrijk

Frankrijk heeft vrijdag naar aanleiding van de protesten een miljard euro hulp aangeboden, verdeeld over een periode van vijf jaar. Dat maakte de Franse president François Hollande volgens AP bekend. De hulp zou deels bestemd zijn voor de regio’s met de hoogste werkloosheid. Tunesië is een voormalige kolonie van Frankrijk.

In hoofdstad Tunis en steden als Jendouba en Bizerte vielen actievoerders de afgelopen dagen politieposten aan en werden winkels en banken geplunderd. Sommige betogers gooiden met molotovcocktails. Er is sprake van de grootste sociale onrust sinds de opstand in het land, die zo’n vijf jaar geleden de Arabische Lente inluidde.

Elektrocutie

Het protest werd zondag aangewakkerd in de westelijke provincie Kassérine, toen een jonge werkloze man omkwam door elektrocutie. Hij was in een hoogspanningsmast geklommen na een vergeefse sollicitatie op een functie bij de overheid.

De werkloosheid is gemiddeld zo’n 15 procent in Tunesië, maar veel hoger buiten de hoofdstad. Zo’n 30 procent van de jongeren zou geen werk hebben.