Ajax doet aangifte tegen ADO-supporters om spreekkoren

Volgens een woordvoerder wil de club duidelijk maken dat de situatie “veel te ver is gegaan”.

Riechedly Bazoer (links) in duel met ADO-speler Ludcinio Marengo.
Riechedly Bazoer (links) in duel met ADO-speler Ludcinio Marengo. Foto ANP

Ajax gaat aangifte doen tegen de groep supporters van ADO Den Haag die afgelopen zondag veelvuldig en langdurig racistische spreekkoren richting speler Riechedly Bazoer liet horen. Volgens een woordvoerder wil de club duidelijk maken dat de situatie “veel te ver is gegaan”.

Het Openbaar Ministerie meldde maandag al beelden van de tribune te bekijken en aan de hand daarvan te beslissen of strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

ADO is op de hoogte gesteld van de aangifte. De Haagse club doet momenteel zelf onderzoek naar de groep supporters om wie het gaat. Ze maakten onder meer oerwoudgeluiden richting de middenvelder van Ajax. Ook zongen ze “nee, ik heb geen bananen” wanneer hij aan de bal was.

Niet stilgelegd

De stadionspeaker verzocht volgens protocol de supporters te stoppen met de spreekkoren, maar dat was tevergeefs. Scheidsrechter Pol van Boekel legde het spel ook niet stil. De KNVB, die zelf ook onderzoek doet naar het incident, meldde na de wedstrijd dat de clubs zelf de eerstverantwoordelijken zijn om via de vierde official het spel stil te leggen.

ADO distantieerde zich van de spreekkoren en ze af te keuren. Ook supportersvereniging Haagsche Bluf nam hiervan afstand.

‘Wist niet dat ik van veld kon stappen’

Bazoer zelf reageerde donderdag op de website van Ajax. Hij had niet overwogen van het veld te gaan, maar wist ook niet dat het een optie was geweest. “Ik wilde gewoon een goede wedstrijd neerzetten en drie punten meenemen naar Amsterdam.”