ADO legt stadionverbod op aan 22 supporters

Eventuele financiële schade wil de club ook op de 22 supporters verhalen.

ADO Den Haag-speler Danny Bakker (l) in duel met Ajacied Riechedly Bazoer (r).
ADO Den Haag-speler Danny Bakker (l) in duel met Ajacied Riechedly Bazoer (r). Foto: ANP

22 supporters van ADO Den Haag hebben een stadionverbod gekregen omdat ze zondag oerwoudgeluiden maakten tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat heeft de club vrijdag bekendgemaakt. Het verbod gaat per direct in en geldt totdat er een definitieve strafoplegging van ADO of de KNVB is.

OM onderzoekt zaak

De thuiswedstrijd tegen Ajax werd zondag ontsierd door oerwoudgeluiden van de ADO-tribune op de momenten dat Ajacied Riechedly Bazoer aan de bal was. Ondanks herhaalde oproepen van de stadionspreker om te stoppen, bleef de groep racistische leuzen roepen. Ajax won de wedstrijd met 0-1.

ADO en ook supportersvereniging Haagsche Bluf distantieerden zich van de groep, die qua omvang wordt geschat op twintig á dertig man. De identiteit van de 22 ADO-aanhangers die nu zijn geïdentificeerd, kon worden achterhaald met speciale apparatuur.

Als extra maatregel wil ADO dat de supporters mogelijke financiële schade ook gaan betalen. De namen van de supporters zijn aan het openbaar Ministerie doorgegeven. Het OM gaf maandag al aan dat het de zaak gaat onderzoeken en of er strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Op vrijdagochtend kondigde Ajax aan dat de club aangifte tegen de groep supporters gaat doen. Volgens een woordvoerder wil Ajax laten zien dat de situatie zondag “veel te ver is gegaan”.