Stelling van de week: Beetje elitair is niet zo erg

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Critici vinden dat het Internationaal Film Festival Rotterdam te weinig bezoekers trekt en vinden de keuze van de films op het programma onvoldoende gericht op de massa. De stelling deze week luidt: ‘Het Rotterdams Film Festival is te elitair’.

Martin van Waardenberg, Rotterdammer, acteur in onder andere De Marathon: „De laatste film die ik daar gezien heb kwam uit de Oekraïne. Hij ging over een man met een kindje die de plek waar hij woonde verliet. Hij duurde 4,5 uur. De helft van de zaal liep weg. Maar ik ben tot het einde blijven zitten. Het niveau van dat soort films is ver beneden peil, dat moeten ze niet doen. Ik denk dat ze hem uit medelijden met de producent hebben toegelaten. De sfeer is de stad is wel leuk, de horeca erom heen doet het hartstikke goed. Maar die films over al dat geneuzel en getreuzel? Hou daar mee op.”

Daniella Koot, directeur programmering bij bioscoopketen Pathé: „Wie zegt dat er te weinig publiek komt? Grote festivals zoals in Cannes laten helemaal geen publiek toe. Daar komen alleen acteurs, producenten, journalisten, inkopers en distributeurs. De zalen zitten vaak helemaal vol, zodat ik er zelfs met mijn pas voor mensen uit de filmindustrie niet eens inkom. Daarbij kun je je afvragen of de filmkeuze van het Rotterdamse filmfestival echt elitair is. Het aantal bezoekers stijgt en dit jaar draait Demolition, bijvoorbeeld, met Jake Gyllenhaal, een publiekstrekker met veel actie.”

Jantien van ’t Hof, oprichter filmclub wijk Stadstuinen: „Het filmfestival is wel een beetje elitair, denk ik. Veel van mijn collega’s en vrienden zijn hoger opgeleid. Die gaan wel. Maar van de ploeggenoten van de vereniging waar ik korfbal, gaat niemand. Dat weet ik zeker. Zelf ga ik ook niet. Ik houd er niet van om drie films achterelkaar te kijken. Aan eentje heb ik genoeg. Je kunt je afvragen of het erg is dat het elitair is. Je moet ook iets doen om de stad aantrekkelijk te maken voor hoger opgeleiden zodat ze blijven.”

Bero Beyer, directeur Internationaal Filmfestival Rotterdam: „Ik vind het festival helemaal niet elitair. Het is net zo toegankelijk als de Erasmusbrug en meer dan de helft van de bezoekers komt uit Rotterdam. Dus er is genoeg belangstelling. We moeten er als stad trots op zijn dat we zo’n geweldig festival hebben waarop zoveel cinefielen uit de hele wereld afkomen. Ik hoor altijd dat ze Rotterdam zo’n geweldig warm bad vinden.”