Constitutioneel hof verbiedt kindhuwelijken

In Zimbabwe heeft het Constitutioneel Hof een verbod ingesteld op het sluiten van kindhuwelijken. De regel is per direct van kracht: tieners mogen voortaan pas na hun achttiende verjaardag trouwen. Het verbod werd unaniem aangenomen. De zaak werd voor het Hof gebracht door twee minderjarige meisjes die vijf jaar geleden tot een huwelijk werden gedwongen op 15-jarige leeftijd. In de rechtszaal noemde een van de meisjes, nu 20 jaar, het trouwen op jonge leeftijd een vorm van kindermishandeling. Nu het Hof het verbod heeft ingesteld, heeft de advocaat die de vrouwen vertegenwoordigt, erop aangedrongen dat het parlement de straffen op het breken van de wet verhoogt. Bijna eenderde van de Zimbabwaanse meisjes en vrouwen trouwt gedwongen voordat ze achttien jaar oud zijn. (Reuters)