Kanshebbende fotografen Zilveren Camera bekendgemaakt

De jury van de Zilveren Camera heeft woensdag haar nominaties bekendgemaakt. De Zilveren Camera’s zijn prijzen voor de beste Nederlandse fotojournalistiek, verdeeld over negen categorieën. Onder de kanshebbers zijn dit jaar zeven NRC-fotografen. De belangrijkste prijs is die voor de beste nieuwsfoto. Vorig jaar won Pierre Crom met zijn foto van de nog rokende wrakstukken van de neergeschoten MH17-vlucht. Opvallend is dat dit jaar onder de genomineerde beelden veel foto’s over de vluchtelingencrisis zijn. Zo maakte David van Dam, een van de genomineerde NRC-fotografen, een foto van een tienjarig Palestijns-Syrisch jongetje, dat aankomt bij een tijdelijke vluchtelingenopvang in Den Haag. Een ander belangrijk nieuwsthema van 2015 was terreur. Roger Cremers maakte na de aanslagen van 13 november foto’s in Parijs. Zijn serie is genomineerd in de categorie buitenlands nieuws. De uitreiking van de Zilveren Camera is zaterdag. (NRC)