Kanshebbers Zilveren Camera bekendgemaakt

De jury van de Zilveren Camera heeft woensdag haar nominaties bekendgemaakt. De Zilveren Camera’s zijn prijzen voor de beste Nederlandse fotojournalistiek, verdeeld over negen categorieën. Onder de kanshebbers zijn dit jaar zeven NRC-fotografen. De belangrijkste prijs is die voor de beste nieuwsfoto. Vorig jaar won Pierre de Crom met zijn foto van de nog rokende wrakstukken van de neergeschoten MH17-vlucht. Opvallend is dat dit jaar onder de genomineerde beelden veel foto’s over de vluchtelingencrisis zijn. Zo maakte David van Dam, een van de genomineerde NRC-fotografen, een foto van een tienjarig Palestijns-Syrisch jongetje, dat aankomt bij een tijdelijke vluchtelingenopvang in Den Haag. David Galjaard is genomineerd voor zijn binnenlandse documentaireserie ‘Reis van een streepjestrui’. Acht dagen lang volgde de fotograaf een trui die in Almere werd gedoneerd en uiteindelijk in Noord-Frankrijk terechtkwam bij een migrant in een vluchtelingenkamp. Een ander belangrijk nieuwsthema van 2015 was terreur. Roger Cremers maakte na de aanslagen van 13 november foto’s in Parijs. Zijn serie is genomineerd in de categorie buitenlands nieuws. De enige die zeker is van een prijs is Dingena Mol. De freelance fotografe haalde alle nominaties binnen in de categorie Cultuur & Entertainment. De uitreiking van de Zilveren Camera’s is zaterdag. (NRC)