Xenos schrapt 250 banen en sluit enkele winkels

Winkelketen Xenos schrapt 250 banen bij haar vestigingen in Nederland. Het gaat om leidinggevende en coördinerende functies in de winkels, zo kondigde eigenaar Blokker Holding woensdagavond aan. De maatregel is bedoeld om kosten te besparen. Klanten komen minder naar de winkel en doen hun aankopen vaker via internet.

Door het veranderende koopgedrag van consumenten staat het resultaat van Xenos onder druk, schrijft Blokker Holding in een verklaring. Het detailhandelsbedrijf wil nu de loonkosten „in lijn brengen” met de omzet. Blokker Holding kijkt of het overtallige personeel elders in het bedrijf aan het werk kan, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Vakbonden FNV en CNV zeggen in een reactie zich grote zorgen te maken over de werkgelegenheid in de detailhandel. Door de recente faillissementen van V&D, Macintosh en drogisterij DA wordt het namelijk „een hele toer” om nieuw werk te vinden voor het overbodige Xenos-personeel, aldus bestuurder Martijn den Heijer van CNV Vakmensen.

Naast het terugbrengen van de personeelsuitgaven sluit Xenos dit jaar waarschijnlijk ook een handvol winkels. Volgens de woordvoerder gaat het om vijf tot zeven filialen. Xenos heeft zo’n 250 winkels, waarvan iets minder dan 200 in Nederland en de rest in Duitsland. Ook wil Blokker Holding de komende tijd de winkels en het assortiment van Xenos vernieuwen.