Waterpolodames bereiken EK-finale

Titelhouder Spanje werd verslagen. Bij het WK vorig jaar won het Nederlandse team zilver.

De ploeg van de Nederlandse waterpolosters in de verdediging in de wedstrijd tegen Spanje tijdens de halve finale EK Waterpolo in Belgrado.
De ploeg van de Nederlandse waterpolosters in de verdediging in de wedstrijd tegen Spanje tijdens de halve finale EK Waterpolo in Belgrado. Foto Wim Hollemans / ANP

Het Nederlandse vrouwenwaterpoloteam is doorgedrongen tot de strijd om het goud bij het EK in Belgrado. Er moesten strafworpen aan te pas komen om titelverdediger Spanje te verslaan. Nederland scoorde er 6 in de strafworpenserie, Spanje 5. De wedstrijd was in reguliere speeltijd geëindigd in 9-9.

Wie de tegenstander wordt, is nog niet bekend. Hongarije en Italië spelen later op donderdag de andere halve finale. De winnaar van de finale kan zich niet alleen verheugen op de Europese titel: aan de eerste plaats is ook rechtstreekse kwalificatie verbonden voor de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro. Eind maart is in Gouda een kwalificatietoernooi waar plaatsing anders alsnog kan worden afgedwongen.

Vorig jaar bereikten de Nederlandse dames de finale van het WK waterpolo. Hoopgevend voor de EK-finale vrijdagavond is dat de eindstrijd op het WK destijds niet verloren ging tegen een Europees land, maar tegen de Verenigde Staten.

Volgens onze redacteur Rob Schoof begon het EK met de halve finale pas echt, schreef hij donderdag:

“De zes eerste duels waren inleidende beschietingen – afwerktrainingen met een spartelende tegenstander. [...] De top is smal in Europa, met zes landen die aardig aan elkaar gewaagd zijn, zegt routinier Dagmar Genee (26). Daarachter gaapt een levensgroot gat, zo werd tegen Duitsland pijnlijk duidelijk. „Dat er voor het eerst twaalf landen meedoen, in plaats van acht, is bedoeld om de top te verbreden”, zegt Genee in de lobby van het hotel waar vrijwel alle EK-ploegen zijn gehuisvest.”