Cultuur

Walmart verhoogt wéér minimumloon

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Meer dan 1,2 miljoen werknemers van Walmart krijgen loonsverhoging. Dat heeft de Amerikaanse winkelketen woensdag laten weten, schrijft The Washington Post.

De opslag gaat per 20 februari in en houdt in dat het minimunloon bij het bedrijf nu 10 dollar per uur is. In april 2015 verhoogde Walmart het minimumloon intern al naar 9 dollar.

Nu de Amerikaanse economie langzaam opkrabbelt is er meer concurrentie op de arbeidsmarkt ontstaan en volgens The Washington Post is de verhoging dan ook bedoeld om talent aan te trekken en goed presterende werknemers binnen te houden. Onder meer Starbucks en Ikea gingen Walmart al voor met het invoeren van een hoger minimumloon.

Walmart heeft een slechte naam wat betreft omgang met werknemers. Niet alleen zijn de lonen laag, ook de arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf zijn ronduit slecht en de werkomstandigheden matig. Walmart heeft meer dan 4.000 winkels in de Verenigde Staten.

Star Wars zorgt voor record in speelgoedverkoop

In de VS is het afgelopen jaar voor meer dan 700 miljoen dollar aan Star Wars speelgoed verkocht. Volgens Reuters is de immens populaire filmserie de belangrijkste oorzaak dat de speelgoedverkoop in het land in 2015 met 6,7% gestegen is. En dat terwijl de Star Wars speeltjes slechts vier maanden van het totale boekjaar te koop waren.

Er werd meer Star Wars speelgoed verkocht dan van de merchandise van Minions, Jurassic World en Avengers bij elkaar. Vooral de Kylo Ren lightsaber, BB-8 droids en maquettes van de Millenium Falcon waren populair.

In totaal werd er in de VS in 2015 voor 19,4 miljard Amerikaanse dollar aan speelgoed verkocht. Een duidelijke piek is de verkopen is te zien op 4 september - Force Friday - toen de Star Wars merchandise in de verkoop ging. De Star Wars speeltjes worden voornamelijk geproduceerd door Mattel en Hasbro Inc.

Eerste Amerikaanse olietanker komt aan in Europa

Er is voor het eerst sinds de jaren ’70 weer een Amerikaanse olietanker met ruwe olie aangekomen in Europa. Het is het eerste schip dat aankomt nadat de beperkingen op de export van ruwe olie uit de VS zijn opgeheven. Dat meldt de Financial Times.

Het schip vertrok drie weken geleden uit Texas. De lading van het schip werd voor de gelegenheid Liquid American Freedom genoemd. De tanker kwam aan in de Franse haven Fos en gaat waarschijnlijk door naar Zwitserland of Duitsland.

Het embargo op de uitvoer van Amerikaanse ruwe olie werd in december 2015 opgeheven, om tegenwicht te bieden aan de dramatische situatie in de olie-industrie. Olieprijzen zijn de afgelopen achttien maanden met bijna 75% gekelderd.