‘Terugkerende jihadisten vormen in de toekomst een groter risico’

Foto AP
Foto AP

Jihadisten die momenteel in Syrië of Irak voor IS vechten, vormen „een groter risico” voor Nederland als ze de komende jaren terugkeren dan de huidige groep terugkeerders. Meestal gaat het om mensen die al langer voor IS vechten, soms zelfs enkele jaren. „Ze zijn getraind en gehard in de strijd” en „mogelijk bereid hier een aanslag te plegen”,

Dat zei woensdag een ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die betrokken is bij de terreurbestrijding. Hij sprak in Utrecht op een seminar van enkele onderzoeksinstituten over radicalisering. Uit veiligheidsoverwegingen wilde de ambtenaar zijn naam niet genoemd hebben.

Voor zover bekend strijden momenteel zo’n 140 Nederlandse jihadisten mee in Syrië en Irak. Het aantal terugkeerders liep de afgelopen jaren wat terug. In de eerste helft van 2015 waren het er maar twee, aldus anti-terreurdienst NCTV. IS bemoeilijkt het uitreizen uit het kalifaat sterk. In de laatste ‘dreigingsanalyse’ van november schreef de NCTV dat „van de meeste terugkeerders (-) geen geweldsdreiging uitgaat”. Het betreft hier vaak personen „die teleurgesteld zijn door hun ervaringen in het strijdgebied”.

Het restant van achterblijvers in Syrië en Irak vormt echter een duidelijk gevaar voor Nederland, aldus de ambtenaar van V en J. Ze verkeren veel langer op het slagveld dan andere jihadisten en maakten promotie. Tot nu toe keerden veertig jihadisten naar Nederland terug.