Tenniscarrière van Lleyton Hewitt eindigt in tweede ronde

Hij verloor tijdens de tweede ronde van de Australian Open van David Ferrer. Zijn profcarrière in het enkelspel duurde bijna twintig jaar.

Lleyton Hewitt in actie tijdens de tweede ronde van The Australian Open.
Lleyton Hewitt in actie tijdens de tweede ronde van The Australian Open. Foto Andrew Brownbill / AP

De Australische tennisser Lleyton Hewitt (34) beëindigde donderdag zijn profcarrière in het enkelspel. Hij verloor tijdens de tweede ronde van de Australian Open van de Spanjaard David Ferrer. Hewitts loopbaan duurde bijna twintig jaar. De Australiër had een jaar geleden al aangekondigd dat het Grand Slam-evenement in zijn thuisland zijn laatste toernooi zou zijn.

De 33-jarige Ferrer, als achtste geplaatst, won in drie sets met 6-2, 6-4 en 6-4. Hewitt speelt in Melbourne nog wel mee in het dubbelspel. Hij won in zijn carrière twee keer een Grand Slam: de US Open van 2001 en Wimbledon van 2002. In die periode bezette hij ook de eerste plaats op de wereldranglijst. Aansluitend op zijn carrière op de baan wordt hij captain van het Daviscupteam van Australië.

Ferrer speelde foutloos

Bij dit laatste toernooi trof Hewitt in de eerste ronde zijn landgenoot James Duckworth, van wie hij overtuigend won. Bij de wedstrijd van donderdag was het spel duidelijk in het voordeel van Ferrer, die nagenoeg foutloos tenniste. In de slotfase van de tweede set lukte het Hewitt niet om een van de vele breakpunten te benutten: achteraf een bepalend moment van de wedstrijd.

In het derde bedrijf moest Hewitt al snel zijn service inleveren. Nog eenmaal sprak de publieksfavoriet zijn capaciteiten als strijder aan en plaatste hij een rebreak, maar op 3-3 drukte Ferrer definitief door.

Hewitt zei na de wedstrijd:

“David was gewoon te sterk vandaag, niet voor niets staat hij in de top acht. Hij speelt altijd goed in Melbourne. Uiteraard gaf ik alles, zoals ik altijd honderd procent heb gegeven.”

De Australiër nam uitvoerig de tijd om het publiek te bedanken.

“Dit was een perfect stadion om afscheid te nemen, ook vandaag had ik weer kippenvel.”

Sinds 2010 stond Hewitt niet meer in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. Zijn ATP-ranking was de afgelopen jaren gezakt naar de 308ste positie. Deelname aan de Australian Open dankte hij aan een wildcard. Ferrer treft in de volgende ronde op de Amerikaan Steve Johnson.