‘Shi’itische milities achter ontvoering Amerikanen’

Dit weekend werden drie Amerikanen gekidnapt in Bagdad. Vermoed werd dat IS er ook achter kon zitten.

Foto AP

De Irakese politie heeft twee shi’itische groeperingen in beeld als mogelijke ontvoerders van drie Amerikanen die dit weekend in Bagdad verdwenen. Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen binnen de politie en een westerse veiligheidsdienst. Het gaat om de milities Asaib Ahl al-Haq en Saraya al-Salam.

De Amerikanen werden gekidnapt in de wijk Dora. “Niemand kan iets doen in die wijken zonder de goedkeuring van één van die milities,” zegt een anonieme politiefunctionaris tegen AP. Vervolgens zouden de Amerikanen meegenomen zijn naar Sadr City, een shi’itische buitenwijk van Bagdad. Het is voor het eerst sinds Amerika zich in 2011 terugtrok uit Irak dat er Amerikanen ontvoerd zijn.

Ook bronnen binnen Amerikaanse veiligheidsdiensten denken dat shi’itische milities de ontvoering op hun geweten hebben, schrijft persbureau Reuters. Zij verdenken echter naast Asaib Ahl al-Haq de groep Kata’ib Hezbollah en de Badr Organisatie. De drie groepen maken onderdeel uit van de Volksmobilisatie-eenheden: een groep van zo’n 40 shi’itische milities die gevormd is om tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vechten.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen samen met de Irakese politie te zoeken naar de ontvoerde personen. Minister van Buitenlands Zaken John Kerry zei in Davos dat hij in contact staat met zijn Irakese ambtgenoot Javad Zarif om de zaak op te lossen.

De Irakese minister van Defensie, Khaled al-Obaidi zei tegen Reuters dat er een “georganiseerde bende die ontvoeringen uitvoert voor losgeld” achter de kidnapping zit. Hij ging niet concreet in op welke bende hij verdenkt, en of die shi’itisch zou kunnen zijn.

Vanaf maandag werd een grote zoektocht gestart. In Dora vlogen helikopters van de Irakese politie rond, veiligheidstroepen zetten checkpoints in de wijk op en er patrouilleerden SUV’s.

Islamitische Staat

Een van de milities die nu genoemd wordt zou banden onderhouden met het eveneens shi’itische Iran. De Irakese premier Haider al-Abadi, die ook op goede voet staat met Iran, betwijfelt of een aan Iran gelieerde groep bij de ontvoering betrokken is. Sterker nog, al-Abadi zegt niet zeker te weten of er sprake is van een ontvoering, hoewel dat eerder bevestigd werd door Irakese parlementariërs: “We weten alleen dat ze vermist worden.”

Ontvoeringen door shi’itische milities voor losgeld komen regelmatig voor. Vorige maand werden 26 Qatarese jagers ontvoerd. Zij zijn nog altijd niet terecht. In september werden achttien Turkse arbeiders gekidnapt. Ook terreurgroep Islamitische Staat (IS) pleegt de laatste tijd vaak ontvoeringen. Het vermoeden bestond daarom dat IS achter de kidnap zat.