Schultz: bouwverbod in kustgebied blijft gehandhaafd

Minister trekt omstreden plan in vanwege de “enorme discussie en onrust” die de afgelopen weken is ontstaan.

Schultz betreurt het dat er verwarring over haar plannen is ontstaan.
Schultz betreurt het dat er verwarring over haar plannen is ontstaan. Foto ANP / Martijn Beekman

Het blijft verboden om te bouwen langs de kust. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdagmiddag in de Tweede Kamer gezegd. Over het voornemen van het kabinet om meer bebouwing langs de kust toe te staan ontstond de laatste weken ophef in de Kamer en daarbuiten. Schultz trekt het plan nu in vanwege die “enorme discussie en onrust”.

Het kabinet besloot vorige maand dat het algemeen geldende verbod op bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied komt te vervallen. Schultz stelde dat er ruimte moest komen voor nieuwe initiatieven en beloofde dat natuurliefhebbers zich geen zorgen hoefden te maken. Het kabinetsbesluit ging meer om strandtenten die ’s winters niet meer hoeven te worden afgebroken, en „kleinschalige bouw van bijvoorbeeld strandhuisjes waar veiligheid en natuur niet in het geding zijn”, aldus de minister.

Een meerderheid in de Kamer en natuurorganisaties waren desalniettemin erg kritisch. Natuurmomenten vreesde dat gebieden langs de kust die niet tot de beschermde natuur worden gerekend, aan projectontwikkelaars zouden worden „weggegeven” en dat zo ‘Belgische toestanden’ zouden ontstaan. Schultz kreeg dinsdag in de Kamer een petitie aangeboden met 86.000 mensen die zich tegen verdere bebouwing van de kust keren.

VVD spreekt van ‘verstandig besluit’

PvdA-Kamerlid Albert de Vries zei donderdagmiddag in de Kamer dat zijn partij “compleet verrast” was door het plan van Schultz. Hij zei niet te willen dat „de deur op een kier wordt gezet voor projectontwikkelaars”.

De minister benadrukte donderdag dat van het volledig opheffen van het bouwverbod helemaal geen sprake zou zijn geweest, maar dat dit wel “het beeld is dat is blijven hangen en nu dominant is in de discussie”. Schultz constateert dat het draagvlak voor het verruimen van de bouwmogelijkheden aan de kust nu onvoldoende is en dat ze het bouwverbod daarom handhaaft.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman noemde het “een verstandig besluit” om het bouwverbod te handhaven. “Niemand wil dat de Nederlandse kust wordt volgebouwd”, aldus Veldman.