Griepepidemie is nu officieel vastgesteld

In Nederland heerst officieel een griepepidemie, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag meegedeeld. Afgelopen week bezochten gemiddeld 72 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. De week ervoor waren dat er 82. Van een epidemie is sprake als twee weken op rij gemiddeld 51 mensen met griepklachten bij de huisarts komen. In werkelijkheid hebben er dan veel meer mensen griep, of een ernstige verkoudheid, want er gaan maar weinig mensen met griep naar de dokter. Het griepvaccin waarmee dit najaar ouderen en mensen met een chronische ziekte zijn ingeënt beschermt momenteel tegen de virusvarianten die griep veroorzaken. De epidemieën duurden de afgelopen vijf seizoenen gemiddeld twaalf weken. Die van vorig jaar was met 21 weken erg lang. De griepprik wordt in februari voorafgaand aan het griepseizoen samengesteld op basis van de dan heersende virussen. Als het virus daarna verandert, kan het vaccin minder effectief zijn. (NRC)