Griepepidemie in Nederland officieel vastgesteld

In Nederland is officieel een griepepidemie, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag meegedeeld. De ziekte komt in diverse varianten voor, maar het instituut ziet geen aanleiding het vaccin aan te passen. Afgelopen week bezochten gemiddeld 72 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. De week ervoor waren dat er 82. Van een epidemie is sprake als twee weken op rij gemiddeld 51 mensen griepklachten hebben en bij hen het influenzavirus is aangetoond. De epidemieën duurden de afgelopen vijf seizoenen gemiddeld twaalf weken. Die van vorig jaar duurde met 21 weken uitzonderlijk lang. De griepprik wordt in februari voorafgaand aan het griepseizoen samengesteld op basis van de dan heersende virussen. Als het virus daarna verandert, kan het vaccin minder efectief zijn. (NRC)