The Island

The Island kan gezien worden als een rauwere variant op Expeditie Robinson, het survivalprogramma dat na zestien seizoenen nog steeds goed scoort (eerst op Net 5, later op RTL 5). Ook hier gaan deelnemers naar een afgelegen eiland, in dit geval voor de kust van Panama. Maar verder gaat het er anders aan toe. In de aankondiging ligt de focus op het feit dat alle opsmuk weggehaald is: er is geen spelelement, er zijn geen afvalrondes en er zijn geen productieteams aanwezig: de vijftien deelnemers filmen zichzelf. De enige BN’er die we zien is Arie Boomsma, die met dit programma zijn debuut maakt bij Net 5. Hij gaat met de kandidaten mee en dropt ze op het eiland en haalt de overgebleven survivors na vier weken op. Ze moeten zoeken naar voedsel, water en een onderkomen. En dat is zwaar: het is „erger dan de hel” volgens een van de deelnemers. Boomsma: „Ik ben erbij als ze zichzelf voor het eerst weer zien in een spiegel en zien dat ze ruim twintig kilo lichter zijn.” De originele Britse versie werd gepresenteerd door tv-survivalheld Bear Grylls en kreeg vorig jaar een BAFTA voor beste realityprogramma.