Ook tien Nederlanders geïnfecteerd met zikavirus

De geïnfecteerden liepen het virus, dat mogelijk leidt tot hersenafwijkingen bij ongeboren baby’s, op in Suriname.

Een onderzoeker in Brazilië bekijkt de muggen die het zikavirus kunnen verspreiden.
Een onderzoeker in Brazilië bekijkt de muggen die het zikavirus kunnen verspreiden. Foto Andre Penner / AP

Ook tien Nederlanders zijn geïnfecteerd geraakt met het zikavirus, dat mogelijk de hersenen van ongeboren baby’s aantast. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn website. Geen van de besmette Nederlanders zijn zwanger.

De geïnfecteerden zouden het virus hebben opgelopen in Suriname. Verspreiding in Nederland is onwaarschijnlijk, legt een woordvoerder van het RIVM uit, omdat de daarvoor verantwoordelijke tropische muggensoort Aedes aegypti hier niet voorkomt. Voor volwassenen is het zikavirus niet gevaarlijk. Het door muggen overgedragen virus leidt vooral tot lichte koorts, huiduitslag en oogontsteking, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Geïnfecteerden zijn gemiddeld enkele dagen ziek. Er is geen vaccin beschikbaar.

Verband niet onomstotelijk bewezen

De causale relatie tussen microcefalie, een hersenafwijking waarbij de baby met een kleinere schedel dan normaal wordt geboren, en het virus is niet onomstotelijk bewezen. Toch twijfelen de autoriteiten in Brazilië, waar nu een epidemie heerst, er niet aan dat de link bestaat. Deze week maakte het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekend dat het aantal baby’s dat wordt geboren met een te kleine schedel, uit moeders die zijn geïnfecteerd met het zika-virus, toeneemt.

Zaterdag liet het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC weten dat in een ziekenhuis in Hawaii een baby met hersenbeschadiging was geboren die besmet was met het zikavirus. De moeder werd vorig jaar in Brazilië besmet. Het CDC waarschuwde zwangere vrouwen vorige week vrijdag nog dat ze vanwege het zikavirus de komende periode beter niet naar delen van Latijns-Amerika en de Cariben kunnen reizen.

Zuid-Amerika

Uitbraken van het zikavirus hebben vooral in Zuid-Amerika plaatsgevonden. In 2007 werd de eerste grote uitbraak omschreven in Micronesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Eind 2013 startte een grote epidemie in Frans-Polynesië. Tienduizend mensen raakten daar geïnfecteerd. Ook op de Afrikaanse eilandengroep Kaapverdië werden vorig jaar gevallen bekend van het zikavirus.

Begin 2015 stelden artsen de eerste patiënten in Brazilië vast. Eind november stelde het ministerie van Volksgezondheid in Brazilië, na autopsie op een aan microcefalie overleden baby, vast dat deze baby het zikavirus bij zich droeg. Het aantal baby’s met microcefalie, gemeten sinds oktober, steeg vorige week tot 3893. Dat zijn 363 gevallen meer dan tien dagen eerder. Het aantal doden als gevolg van de aandoening steeg tot vijf, 44 andere sterfgevallen worden nog onderzocht.

In Colombia zijn inmiddels meer dan 11.000 mensen besmet, van wie honderden zwangere vrouwen, maakte het Colombiaanse ministerie voor de Volksgezondheid afgelopen week bekend. Colombia verwacht 600.000 besmettingen in 2016.