Onlusten door werkloosheid in Tunesië - politieagent gedood

In dezelfde regio ontstond de Arabische Lente. De premier keert vervroegd terug uit Davos.

Demonstranten botsen met de politie in Ennour, nabij Kasserine.
Demonstranten botsen met de politie in Ennour, nabij Kasserine. Foto Moncef Tajouri / AP

Bij confrontaties tussen de politie en demonstranten in de Tunesische regio Kasserine is een politieagent om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP. Sinds zondag wordt er op grote schaal gedemonstreerd in Tunesië.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd de agent aangevallen toen hij zijn auto uit wilde stappen in Feriana. Op andere plekken zouden in totaal 59 agenten gewond zijn geraakt, net als 40 demonstranten. Minister-president Habib Essid keert vervroegd terug uit Davos van het World Economic Forum als gevolg van de ongeregeldheden.

Donderdagavond zette de politie in Sidi Bouzid traangas in om betogers uiteen te drijven. In Guebeli werd een politiebureau in brand gestoken, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Demonstranten schreeuwden in meerdere steden de leus: “Banen of een nieuwe revolutie”.

De demonstraties ontstonden toen een jonge werkloze man zondag omkwam door elektrocutie. Hij klom in een hoogspanningsmast om te protesteren dat hij werd afgewezen voor een functie bij de overheid. Daarna verspreidden de demonstraties zich over het land.

Arabische Lente

De werkloosheid is gemiddeld zo’n 15 procent in Tunesië, maar veel hoger buiten de hoofdstad. Zo’n 30 procent van de jongeren zou geen werk hebben. In 2010 ontstond in dezelfde regio de zogenoemde Arabische Lente. Fruitverkoper Mohammed Bouazizi stak zichzelf in brand uit wanhoop over de omstandigheden waarin hij moest leven.

De nieuwe onlusten verbazen onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer niet:

“Er is de afgelopen jaren weinig veranderd. Dit is eigenlijk opnieuw de Arabische Lente.”

Aanslagen

Eind 2014 schreef Beemsterboer al over de ontwikkeling van de economische situatie in Tunesië, sinds president Ben Ali in 2010 moest aftreden:

“Tunesië geldt als het enige succesverhaal van de Arabische Lente. Maar de economische situatie is sindsdien alleen maar verslechterd. Door de politieke onrust zijn de buitenlandse investeringen afgenomen en blijven de toeristen weg.”

Dat er in 2015 twee aanslagen werden gepleegd in Tunesië is ook niet bevorderlijk voor de economie. De toeristische industrie kreeg een grote klap na aanslagen in maart in Tunis en in juni in badplaats Sousse. De economie van Tunesië is in grote mate afhankelijk van toerisme.