OM nam vorig jaar 143,5 miljoen af van criminelen

Dat ‘plukbedrag’ voor de schatkist is bijna drie keer zo hoog als in 2012. Het OM wil komende jaren nog veel meer geld innen.

Het OM is van plan het bedrag komende jaren nog te verhogen.
Het OM is van plan het bedrag komende jaren nog te verhogen. Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar 143,5 miljoen euro afgenomen van criminelen. Dat ‘plukbedrag’ voor de schatkist is iets hoger dan vorig jaar, aldus het OM in een persbericht.

Het gaat niet alleen om contanten, ook om spullen zoals prijzige horloges, boten en sportauto’s. Het afgenomen geld gaat naar de overheid; wat afgepakt wordt voor slachtoffers, zit niet in het totaal verwerkt. “Alleen bij misdrijven waar zich geen slachtoffers melden, zoals bijvoorbeeld in corruptie- of drugszaken, vloeit het crimineel vermogen dat wordt afgepakt naar de schatkist”, schrijft het OM.

Het ‘plukbedrag’ groeide de afgelopen jaren fors: van zo’n 50 miljoen euro in 2012 naar bijna 136 miljoen in 2014.

Het OM wil komende jaren nog veel meer afpakken door de fraudebestrijding en witwasbestrijding te intensiveren. Het schrijft:

“Doorgewinterde criminelen calculeren een eventuele celstraf in als beroepsrisico. Door hun vermogen af te pakken verliezen daders hun status in het criminele milieu en verliezen zij het investeringsbudget om nieuwe misdaadavonturen aan te gaan.”