Na jaren duiken linkse terroristen plots weer op

De Duitse justitie denkt dat het geld van de voortvluchtige RAF-leden op is.

Boven en onder, van links naar rechts: RAF-terroristen Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub en Daniela Klette. De foto’s onderdateren uit de jaren tachtig. Op de foto’s boven zijn ze door de Duitse politie met speciale software verouderd.

Hoe lang kun je met z’n drieën ondergedoken blijven met een half miljoen euro? Niet eindeloos, blijkt. De Duitse justitie gaat ervan uit dat de twee mislukte roofovervallen vorig jaar door voortvluchtige leden van de Rote Armee Fraktion, een linkse terreurgroep die zichzelf in 1998 heeft ontbonden, niet bedoeld waren om nieuwe terreuraanslagen te financieren. Waarschijnlijk is het geld dat het drietal in 1999 had gestolen gewoon op.

Daniela Klette, Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg: de politie zoekt hen al dertig jaar. Ze behoren tot de ‘derde generatie’ van de RAF. De groep werd in 1970 opgericht en was verantwoordelijk voor een golf van terreur, waaronder 34 moordaanslagen.

Rond die derde generatie bestaan nog veel vraagtekens: de meeste van hun terreurdaden zijn niet opgehelderd. Nu hebben DNA-sporen in de vluchtauto’s aangetoond dat dit drietal betrokken was bij mislukte overvallen op geldtransporten vorig jaar.

In 1999 lukte een overval op een geldtransport in Duisburg wel. Staub en zijn vriendin Klette werden geïdentificeerd. Garweg was vrijwel zeker de derde overvaller. De buit was een miljoen Duitse mark, ongeveer een half miljoen euro. Maar vorig jaar liepen pogingen om een geldtransport voor een grote supermarkt te overvallen mis. Op 28 december in Wolfsburg en op 6 juni in Groß Mackenstedt, een voorstad van Bremen. In juni wisten de bewakers de wagen gesloten te houden, hoewel de drie gemaskerde overvallers schoten met een kalasjnikov. Drie weken geleden wist de chauffeur van het geldtransport te voorkomen dat zijn auto werd geblokkeerd en kon hij wegrijden.

Levensonderhoud financieren

„We hebben geen aanwijzingen dat hiermee terroristische activiteiten zouden moeten worden gefinancierd”, zegt openbaar aanklager Lutz Gaebel nu in een verklaring. „We gaan er eerder van uit dat het simpelweg om de financiering van het dagelijkse levensonderhoud van de verdachten ging.”

Roland Kielmann, van de vakbond van politierechercheurs, zei tegen tv-zender ARD dat de problemen voor de voormalige RAF-leden waarschijnlijk groter worden naarmate ze ouder worden. „Het wordt moeilijker je te concentreren op het verbergen van je identiteit.” Misschien moeten ze ook vaker naar de dokter. „En je moet overal contant betalen.”

In de Duitse media verschijnen decennia oude foto’s van de drie. De politie verspreidde ook nieuwe foto’s, gemaakt met verouderingssoftware, maar niemand weet of die kloppen. Staub is nu 61 jaar, Klette 57 en Garweg 47. Hoe heeft het drietal zo lang uit handen van de politie weten te blijven?

Expert Butz Peters, auteur van enkele boeken over de RAF, kan drie verklaringen bedenken, zo zei hij tegen Focus-online: ze hebben een andere identiteit aangenomen, ze hebben zich zonder nieuwe documenten in een alternatieve subcultuur schuil weten te houden, of ze zijn naar het buitenland gegaan.

Stadsguerrilla

De RAF werd in 1970 opgericht als een „anti-imperialistische” stadsguerrilla. Zij wordt ook wel de Baader-Meinhof-groep genoemd, naar de twee oprichters. Die werden in 1972 gearresteerd. Pogingen van de tweede generatie om de druk op de staat op te voeren, in de hoop hun gevangen leiders vrij te krijgen, leidden in 1977 tot de ‘Duitse Herfst’, een golf van moordaanslagen op onder anderen bankdirecteur Jürgen Ponto en werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer. Drie gevangen RAF-leiders werden in oktober dat jaar dood in hun cel gevonden.

Ook veel kopstukken van deze tweede generatie zijn opgepakt. Maar de derde generatie RAF-leden bleef bankiers, ondernemers en diplomaten vermoorden. En bomaanslagen plegen. Justitie denkt dat deze groep uit zo’n twintig mensen bestond.

Klette wordt onder meer verdacht van een mislukte bomaanslag op een bank en de beschieting van de Amerikaanse ambassade in Bonn in 1991. Zij en haar twee medevoortvluchtigen worden ook verdacht van een bomaanslag in 1993 op een gevangenis in aanbouw in Weiterstadt. Dit is de laatste terreuraanslag die aan de derde generatie wordt toegeschreven.

    • Marc Leijendekker