‘Met Hánneke de Boer’

Margot Poll belt met fotografe Hanneke de Boer (63) die de roodkeelnachtegaal in Hoogwoud op Facebook zette

Wanneer verscheen de vogel in uw tuin?

„Het was niet mijn tuin maar die van mijn zoon – ook een vogelgek. Hij belde me omdat hij een bijzondere vogel zag die hij niet kon thuisbrengen. Ik ben ernaartoe gegaan om een foto te maken. Maar hij stond niet in mijn verzameling vogelboeken. Daarom heb ik hem op Facebook gezet en andere vogelspotters om raad gevraagd. Dat leek mij onschuldig, maar toen was het hek van de dam.”

Wat vond uw zoon ervan dat heel vogelminnend Nederland de vogel in het echt wilde zien?

„Mijn zoon moest er niets van hebben en zei dat ik het maar moest regelen – ik had de vogel immers in het nieuws gebracht. Op verzoek van de Dutch Bird Alert heb ik toen zijn huis opengesteld en daar honderden mensen ontvangen. Steeds in groepjes van tien: tien in de huiskamer en tien in de gang. Daar konden zij hun camera vast opwarmen. Er zijn ook spotters uit Duitsland, Frankrijk, België, Griekenland en Denemarken geweest. Bij elkaar meer dan 400 man.”

Hoe lang mochten mensen blijven?

„Tot de vogel verscheen. Soms duurde dat twintig minuten. Bijna iedereen heeft de vogel gespot.”

Ze hadden er ook voor betaald, zou je zeggen. U kreeg zelfs het verwijt een geldwolf te zijn.

„Ja, dat was wel een domper op het weekend. Ik ben daar erg van overstuur geweest. Vanaf het begin heb ik gezegd dat een deel van het geld voor een goed vogeldoel zou zijn, maar een kleine vergoeding voor het verbouwen van het huis leek mij ook op zijn plaats. Je had de sporen moeten zien van al die bemodderde laarzen. De vogelliefhebbers zelf hadden geen probleem met een kleine bijdrage. En wie twee keer wilde komen, mocht langs de rij en hoefde niet nog eens te betalen.”

Is de vogel er eigenlijk nog?

„Jazeker, af en aan natuurlijk. Maar bij mijn zoon kun je nu niet meer terecht hoor. Wel bij de bovenbuurman. Daar kun je de vogel vanaf het balkon fotograferen – ik geloof voor hetzelfde bedrag.”