Maatschappijen openen aanval op luchthavenbelastingen

Foto ANP
Foto ANP

De vijf grootste Europese luchtvaartmaatschappijen beginnen een gezamenlijke actie tegen hoge luchthavenbelastingen voor passagiers op Europese vliegvelden. De vijf, verenigd in de nieuwe organisatie Airlines for Europe (A4E), willen dat de Europese Unie maatregelen neemt om de toeslagen op tickets te verlagen. Volgens de maatschappijen zijn de door luchthavens opgelegde belastingen op de tien grootste Europese luchthavens in de laatste tien jaar met 90 procent gestegen. In dezelfde periode daalden de ticketprijzen met 20 procent.

De oproep aan de Europese Unie is de eerste actie van A4E, een nieuwe alliantie die de belangen van de luchtvaartmaatschappijen in Brussel wil behartigen. De organisatie is op dinsdagmiddag opgericht in het Sheraton Hotel op Schiphol, in aanwezigheid van de bestuursvoorzitters van Air France-KLM, Lufthansa, IAG (het moederbedrijf van British Airways, Iberia en Vueling), easyJet en Ryanair.

De samenwerking van de drie traditionele nationale maatschappijen en de twee budgetmaatschappijen is opmerkelijk, want er is veel onderlinge concurrentie voor Europese vluchten.

Airlines for Europe zal zich onder meer inzetten voor lagere kosten en minder regelgeving van vliegvelden, en het tegengaan van overheidsbelastingen op tickets. (NRC)