Hoe kan het vak Nederlands wél spannend en relevant worden?

Het vak Nederlands op de middelbare scholen is toe aan een grondige herziening, schrijft een groep docenten en wetenschappers in een manifest. Lees hun hele pleidooi hier terug. Een oproep aan docenten en scholieren: hoe kan het vak Nederlands spannend en relevant worden?

Foto ANP / Koen Suyk

“De manier waarop het vak is opgebouwd is niet meer van deze tijd”, schrijven de docenten in hun manifest, dat ze officieel pas morgen presenteren. Volgens hen is het vak in de afgelopen 25 jaar nauwelijks veranderd en vinden leerlingen Nederlands een van de saaiste vakken.

Het moet volgens de docenten “meer gaan om bewuste taalvaardigheid en bewuste literaire competentie, kortom: bewuste geletterdheid”. Ze willen onder meer dat spelling wordt getest tijdens het eindexamen. Eén op de zeven vijftienjarigen is functioneel analfabeet, constateren ze.

Bekijk al hun voorstellen hier:

Manifest Nederlands Op School

Hoeveel docenten achter dit manifest staan, is niet volledig duidelijk. “Er is intensief overleg aan voorafgegaan tussen docenten, wetenschappers, didactici, onderwijsonderzoekers en bij het schoolvak Nederlands betrokken instanties”, schrijft de organisatie op haar website.

NRC wil graag weten: wat vinden docenten en scholieren hier eigenlijk van? En hoe kan het vak Nederlands volgens jou spannend en relevant worden? Mail ons op opinie@nrc.nl