Laatste crisisopvang vluchtelingen sluit snel

De instroom van asielzoekers is verminderd en het aantal uitgiften van verblijfsvergunningen is toegenomen.

Koning Willem-Alexander op bezoek in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Koning Willem-Alexander op bezoek in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Deze of volgende week sluit het Centraal Orgaan voor opvang asielzoekers (COA) de laatste crisisnoodopvang. Doordat de instroom van het aantal asielzoekers is verminderd en het aantal uitgiften van verblijfsvergunningen is toegenomen volstaat het huidige aanbod van asielzoekerscentra en noodopvanglocaties.

Dankzij de sluiting van de laatste crisisopvang komt er een einde aan de constante verhuizingen van vluchtelingen van locatie naar locatie. Er zijn nog twee locaties die óf nog deze week óf volgende week sluiten. Een daarvan ligt in Zwijndrecht, over de ander kon het COA niets zeggen omdat het mogelijk al gesloten is. Een woordvoerder van het COA toont zich vooralsnog terughoudend positief.

“Dit is geen garantie dat we in de toekomst geen crisisopvanglocaties meer nodig hebben. De instroom van vluchtelingen is grillig, dus we zijn er nog niet.”

Afgelopen week kwamen er 800 nieuwe asielzoekers aan in Nederland. De twee weken ervoor lag het aantal op ongeveer hetzelfde niveau. Dat is veel hoger dan in voorgaande jaren, maar ongeveer de helft van het aantal vluchtelingen dat zich begin december in Nederland meldde. Op dit moment zitten er ongeveer 50.000 vluchtelingen in opvangcentra. 16.000 van hen hebben inmiddels een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning gekregen. Ze zullen vanaf volgende week worden gehuisvest in de reguliere asielzoekerscentra en in 34 noodopvanglocaties.

Opgetuigd na oproep

De crisisnoodopvang werd vorig jaar opgetuigd na een oproep van het COA aan gemeenten. Er waren toen te weinig locaties om de aangekomen vluchtelingen in op te vangen. Deze crisislocaties vielen in tegenstelling tot azs’s en noodopvanglocaties niet onder de verantwoordelijkheid van het COA, maar onder de gemeenten zelf. Ze werden meestal ingesteld voor een maximale duur van 72 uur, al kon dat verlengd worden.

Eind november maakten het Rijk, de provincies en de gemeenten afspraken om de vluchtelingenopvang in goede banen te leiden. Doel was het creëren van extra noodplekken, om er zo voor te zorgen dat crisisopvang niet meer nodig is. Voor het einde van 2015 moesten er 12.500 nieuwe noodplekken gecreëerd worden, maar die deadline werd niet gehaald. Er was een gat van 3.000 plekken. Per 1 februari moeten daar nog eens 1.500 noodplekken bijkomen.