Kosten van de lage olieprijs voor Shell: 1 miljard dollar

Uit de kwartaalcijfers blijkt hoe hard de olieprijs Shell raakt. Toch blijft het bedrijf optimistisch over de miljardenovername van BG.

Groene lichten markeren de landingsplaats voor helikopters op een platform van BG, het bedrijf dat Shell wil overnemen. Foto Simon Dawson/Bloomberg

De dalende olieprijs raakt Shell hard. Het afgelopen kwartaal moest de Nederlands-Britse oliemaatschappij ongeveer 1 miljard dollar (920 miljoen euro) toeleggen op de oliewinning. Dat er in het laatste kwartaal van 2015 toch nog rond de 500 miljoen dollar winst werd geboekt bij de energiewinning was te danken aan de goede resultaten van de gasdivisie. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die Shell woensdag heeft gepubliceerd, voorafgaand aan de overname van de Britse BG Group.

De koers van Shell sloot woensdag 7 procent lager op 16,67 euro, de olieprijs zakte naar 27 dollar.

De totale winst over het afgelopen kwartaal was met een geschat bedrag van tussen de 1,6 en 1,9 miljard dollar ongeveer de helft van de 3,3 miljard in dezelfde periode van 2014. De winst over het hele jaar zal ruim 10 miljard dollar zijn en ook dat is bijna de helft van wat het een jaar eerder was. Ondanks deze resultaten is topman Ben van Beurden tevreden over het feit dat Shell flink heeft weten te snijden in de kosten en daarmee de concurrentiekracht vergroot.

De voorlopige cijfers zijn nu al bekendgemaakt omdat de aandeelhouders van Shell en BG volgende week stemmen over de overname. Een meerderheid lijkt de transactie te steunen, maar er zijn ook critici die stellen dat Shell met de overname een te groot risico neemt.

De overname van BG, waarmee een bedrag van rond de 50 miljard dollar gemoeid is, zal naar verwachting binnen enkele weken worden afgerond. Van Beurden noemt de overname een „verjongingskuur” waar de aandeelhouders alleen maar profijt van zullen hebben. Hij benadrukt dat het dividend tenminste gehandhaafd blijft, en mogelijk wordt verhoogd.

Van Beurden voert een strak financieel beleid. In 2015 werden de bedrijfskosten met 10 procent teruggebracht ten opzichte van 2014. De investeringen werden zelfs met 20 procent teruggeschroefd. Daarnaast heeft Shell in 2014 en 2015 voor meer dan 20 miljard dollar aan onderdelen verkocht.

Ook BG heeft woensdag een voorlopige indicatie gegeven van de cijfers over 2015. Het meest opmerkelijke is de toename met 58 procent van de handel in vloeibaar gas (LNG). In totaal verwacht BG over 2015 een winst van 2,3 miljard dollar te maken.

    • Renée Postma