Kijken: een korte Star Wars-film, maar niet van de makers van Star Wars

Met ‘Kara’ maakt regisseur Joe Sill een professionele fanfictiefilm die wel de moeite waard is.

Screenshot 'Kara'

Star Wars heeft een hele hoop fans. Dat blijkt wel uit alle bezoekersrecords die de zevende film, die in december in de bioscoop verscheen, keer op keer breekt. Sommigen zijn zelfs zulke grote fans, dat ze niet genoeg hebben aan een bioscoopfilm, eens in de zoveel jaar. Zij maken hun eigen Star Wars-verhalen: zogeheten fanfictie.

De korte film Kara van regisseur Joe Sill valt ook in de categorie fanfictie. Maar de film is wél professioneel gemaakt is. Het verhaal in het kort: een rebellenpiloot (de goede kant in het Star Wars-universum) helpt een meisje met speciale krachten en haar vader te vluchten naar een rebellenbasis, terwijl ze achterna worden gezeten door Stormtroopers - voetsoldaten van het kwaadwillende Galactic Empire.

Groep 8

De overeenkomst bij de meeste fanfictie is dat de kwaliteit nogal te wensen over laat. De Stormtrooper-uniforms lijken gemaakt van golfplaten die bij het grofvuil gezet zijn, het acteerwerk ontstijgt het niveau van een groep 8-musical niet.

Fanfictie kan overigens ook een zelfverzonnen geschreven verhaal zijn of een fictieve trailer voor een nieuwe film. Soms is het zelfs een film van bijna een half uur. Naast Star Wars-fans wagen ook liefhebbers van superheldenfilms zich regelmatig aan fanfictie.

En fan fiction fun fact: de schrijfster van de erotische boekenserie Vijftig tinten grijs begon haar verhaal als fanfictie van de Twilight-boeken, een romantische serie over vampiers voor tieners.

Reclamewereld

Dat Kara de gemiddelde kwaliteit van fanfictie ver achter zich laat, mag niet helemaal verbazend heten. Maker Joe Sill werkt in de professionele reclamewereld en heeft een achtergrond in het maken van computereffecten voor films. Hij vertelt tegenover website voor korte films Short of the Week over de totstandkoming van Kara:

“Het was een intense productie. We filmden een paar dagen in de zandduinen van Yuma bij de Mexicaanse grens - het was echt geweldig in deze authentieke en buitenaardse omgeving te draaien. [...] We hebben ook in een studio gefilmd, voor shots uit de cockpit en green screenwerk met kabels. De cast en crew bestond uit zo’n twintig tot dertig mensen - allemaal vrienden en collega’s die ook al bij andere projecten hebben samengewerkt.”